Logo Realitatea.md

Victoria Nuland, despre situația din Moldova: Lucrurile arată mai bine astăzi. Vom susține puternic un guvern pro-european

19 Ianuarie 2016, 07:05 // Actualitate

Republica Moldova a trecut printr-o criză guvernamentală în ultimele luni, însă situația de astăzi arată mai bine în termenii realizării unei noi majorități parlamentare pentru un guvern pro-european. Despre aceasta a declarat Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice. Potrivit acesteia, Statele Unite susțin aspirațiile cetățenilor moldoveni, care își doresc o țară europeană și democratică.

Foto: freebeacon.com

"Susținem puternic dorința oamenilor din Moldova să aibă lideri responsabili care pot susține împreună un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. România și SUA au programe de susținere în domeniul securității pentru Moldova, așa cum are și NATO, dar e nevoie de un guvern cu care să lucrăm pentru a implementa aceste programe", a declarat Victoria Nuland, într-o conferinta de presă, potrivit Hotnews.

"România și SUA sunt parteneri în susținerea aspirațiilor cetățenilor moldoveni pentru o țară europeană și democratică. Așa cum știți, Moldova a trecut printr-o criză guvernamentală în ultimele luni, așa că lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru susținerea negocierilor pentru un nou guvern. Lucrurile arată ceva mai bine astăzi în termenii realizarii unei noi majorități parlamentare pentru un guvern pro-european, așa că vom susține puternic acest lucru", a mai spus oficialul american, aflat în România în cadrul unui turneu regional.

"Moldova trebuie să reinceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie să revină în negocieri cu FMI. Am discutat astăzi despre ajutorul umanitar imediat, dar și despre nevoia de susținere politică și economica pe termen lung, despre cooperare în domeniul energiei", a adăugat Victoria Nuland după întâlnirea cu oficialii români.

"Cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic pro-european", a mai spus Nuland. 

Amintim că și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat la Bruxelles că Republica Moldova trebuie să formeze un nou Guvern cât mai urgent, pentru a continua reformele necesare țării și a relua discuțiile cu partenerii internaționali.

Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, susține învestirea cât mai rapidă a unui Guvern pro-european la Chișinău. Oficialul a reconfirmat sprijinul României pentru Republica Moldova și și-a exprimat speranța în învestirea cât mai rapidă a Guvernului de la Chișinău, care își va asuma reformele atât de necesare și așteptate de cetățeni, va menține ca prioritate implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și va continua proiectele comune cu România. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.8005%
USD USD 18.4281 1.1100%
RUB RUB 0.2348 0.5998%
RON RON 4.1664 0.7569%
UAH UAH 0.6689 1.8268%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile