Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

VIDEO - Experții CRITICĂ deplasarea socialistului Grigore Novac în Coreea de Nord. Vizita ar putea afecta relațiile Republicii Moldova cu partenerii externi

19 Aprilie 2017, 19:47 // Politica

Vizita în Coreea de Nord a unei delegații condusă de către deputatul socialist Grigore Novac ar putea afecta relațiile Republicii Moldava cu partenerii externi. De această părere este directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice (ICJP), Victor Juc. Acesta reamintește că regimul de la Phenian este unul totalitar, care se află acum într-un conflict internațional.

Embed:

"Trebuie de ținut cont și de contextul internațional, dar fiind că pe peninsula coreeană s-a creat o situație de conflict. Vizita unui deputat din Parlamentul RM chiar și în contextul când acesta nu a avut mandatul parlamentului lasă de înțeles că Republica Moldova poate să fie trecută într-o lista a unor state mai puțin amicale față de SUA, față de comunitatea internațională", susține directorul ICJP, Victor Juc.

În același timp, expertul afirmă că Partidul Socialiștilor nu câștigă nimic din această deplasare a delegației sale în Coreea de Nord.

"Eu nu cred că PSRM va avea anumite dividente electorale de pe urma acestei vizite, ci din contra unii concetățeni din Republica Moldova se vor gândi că un regim totalitar, un regim antiuman cum este cel nord-coreean având relații cu Partidul Socialiștilor poate nu este cea mai bună acțiune pe care au întreprins-o", a menționat analistul politic.

Delegația PSRM a participat la o ceremonie de aniversare a fostului lider al Coreei de Nord, Kim Ir Sen. Deputatul socialist Grigore Novac s-a întâlnit la Phenian cu președintele parlamentului nord-coreean. Novac a declarat ulterior că s-a dus în Coreea de Nord doar ca membru al Partidului Socialiștilor. Acesta a spus că va oferi detalii când se va întoarce la Chișinău.

Ministerul de Externe a precizat că deputatul PSRM Grigore Novac nu a reprezentat autoritățile Republicii Moldova. Vizita sa în Coreea de Nord este considerată una privată, pe linie de partid, acesta nefiind delegat de nicio instituție publică abilitată pentru participare. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

18 aug, 17:07 //

Foto: politia.md Cu automobile și case de lux! Șapte persoane, REȚINUTE pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (FOTO, VIDEO)

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)

17 aug, 15:58 //

La pământ, mâinile întinse! Poliția Capitalei și cei de la „Fulger” fac regulă în municipiu (VIDEO)