Logo Realitatea.md

VIDEO - Adunarea Națională ”PDM Pentru Moldova”: Conducerea a anunțat principiile care vor sta la baza programului politic al fomațiunii

21 Octombrie 2018, 13:53 // Politica

Partidul Democrat din Moldova a stabilit, în cadrul Adunării Naționale ”PDM Pentru Moldova”, desfășurată astăzi, 21 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), principiile care vor sta la baza programului său politic în următorii ani.  

Foto: pdm.md

Într-un comunicat de presă al formațiunii se anunță că aproape 100 de mii de susținători ai PDM din toate raioanele țării s-au reunit astăzi în PMAN și au votat Rezoluția de susținere totală a orientării politice Pentru Moldova a PDM: ”Această viziune exprimă cel mai bine aspirațiile naționale ale moldovenilor și este cea mai eficientă abordare strategică pe care o poate avea un partid din Republica Moldova”.

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc a amintit că, timp de 27 de ani, au existat trei căi pe care politicienii au încercat să-i ducă pe moldoveni: calea europeană, calea eurasiatică și calea unirii cu România. Fiecare dintre aceste direcții a avut, de-a lungul timpului, un anumit grad de susținere. De fiecare dată, moldovenii au fost ademeniți cu ideea că problemele lor se rezolvă în exteriorul țării. Partidul Democrat este decis să pornească pe un nou drum.

”Prea mult Moldova a așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din exterior. Astăzi, ne-am adunat aici pentru a merge împreună pe cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba despre calea pentru Moldova, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii de aici”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul democrat a subliniat că în continuare se va prelua tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să fie adusă  bunăstarea aici, acasă, în Moldova. În acest context, președintele PDM a mai evidențiat că politica “pentru Moldova“ înseamnă să ne păstrăm tradițiile, valorile, autenticitatea noastră ca popor, care are o istorie bogată în evenimente, cu victorii, dar și cu drame care ne-au marcat memoria și sufletul.

”Politica pentru Moldova înseamnă să restabilim demnitatea noastră națională și să avem un rol activ în relațiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toți ne dictau ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm sau la ce să visăm. Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relațiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voința noastră. Doar în așa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit, la rândul său, despre realizările din cele 1000 de zile de Guvernare PDM. Filip a subliniat că, astăzi, în Moldova nu se mai închid școli, dar se renovează, se fac drumuri bune, se construiesc apeducte și canalizări, au fost procurate ambulanțe pentru serviciile de urgență și reparate capital mai multe centre medicale din întreaga țară, iar tinerii sunt susținuți în cumpărarea primei locuințe, pensia medie a depășit minimul de existență pentru pensionari, iar salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani.

”În toate aceste 1000 de zile și în fiecare dintre ele, Guvernul a simțit susținerea cetățenilor, a simpatizanților noștri. Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere - astăzi încearcă să o ia înapoi și sunt atât de orbiți de acest lucru, încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acțiune politică împotriva Republicii Moldova”, a mai spus prim-ministrul Filip.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a evidențiat că nu a existat niciodată în istoria Republicii Moldova o colaborare mai bună între Parlament și Guvern.

”Noi știm că integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei și făcând instituțiile noastre mai eficiente. Am lucrat mult și vom continua să lucrăm zi de zi pentru aceasta”, a afirmat Candu, subliniind că niciun partid n-a făcut pentru vectorul european al Moldovei mai mult decât a făcut PDM. 

Adunarea Națională ”PDM pentru Moldova” a reiterat susținerea pentru Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană și înscrierea vectorului european în Constituție - fie prin votul Parlamentului, fie prin votul cetățenilor, într-un referendum național.

De asemenea, susținătorii PDM s-au declarat alături de conducerea partidului în procesul de selectare a candidaților partidului pentru alegerile din 24 februarie 2019.

Mai jos găsiți Angajamentul participanților la Adunarea Națională „PDM pentru Moldova”: 


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile