Logo Realitatea.md

(VIDEO) An nou cu autobuze vechi! Promisiuni fără rezultate făcute de autorități pentru locuitorii capitalei

11 Ianuarie 2017, 19:40 // Societate

Autoritățile municipale și-au obișnuit deja electoratul cu promisiuni făcute în gura mare, care nu sunt onorate, sau sunt onorate prea târziu. Autobuzele sunt una dintre cele mai mare probleme, cu care se confruntă Chișinăul. O spun locuitorii, o recunosc și cei de la conducere. Ani la rând, primarul a dat asigurări că Parcul Urban de Autobuze va fi dotat cu unități noi de transport. De fiecare dată, însă, când s-a ivit o ofertă de licitație, propunerile au fost respinse. Între timp, șoferii își riscă viața și sănătatea, conducând în fiecare zi unitățile de transport, care la cât de vechi sunt, pot servi cu ușurință ca exponate de muzeu.

Embed:

„În anul 2006 la Parcul Urban de Autobuze din capitală au fost aduse pentru ultima oară unități de transport noi. Asta înseamnă că toate autobuzele de pe teritoriul instituției municipale au 10 sau chiar 20 de ani de când transportă pasageri. De-a lungul timpului, toate autobuzele au depășit cu mult termenul normativ de exploatare, iar din cauza temperaturilor scăzute, în fiecare zi, jumătate dintre unitățile de transport fac cale întoarsă pentru a putea fi încălzite”, explică Irina Harea-Mardari, reporterul Realitatea TV. 

„Cu regret situația nu s-a schimbat, autobuzele sunt cele vechi, și ca de obicei tehnica veche înregistrează mai multe defecțiuni. Odată cu venirea gerurilor, defecțiunile s-au multiplicat. Nu avem posibilitate în deplină măsură să reparăm sistemul de răcire, de aceea avem probleme. Multe autobuze îngheață”, a menționat Iacob Capcelea, șeful Parcului urban de autobuze.

Capcelea spune că numai anul trecut au fost examinate mai multe oferte venite din afara țării, care propuneau autobuze în chirie. Nicio ofertă însă nu a fost suficient de tentată pentru conducerea capitalei. 

„Pe parcursul anului 2016 au fost examinate mai multe variante de reînoire a materialului rulant. La sfârșitul anului primarul capitalei a emis o dispoziție în baza căreia a fost organizat un concurs prin licitație publică unde au fost prezentate două oferte. Grupul de lucru le examinează și în curând va fi anunțat câștigătorul sau vor fi refuzate ambele oferte”, a declarat Capcelea.

Tot în 2016, consilierii municipali au examinat un proiect care ar permite asamblarea autobuzelor belaruse la Chișinău. Nici de această dată aleșii municipali nu au reușit să ajungă la un consens, pentru a da undă verde proiectului.

Pentru că distanța dintre promisiuni și realizări este mult prea mare, mii de oameni sunt nevoiți să călătorească în fiecare zi în autobuze transformate în rable. 

Fiecare dintre cele 135 de autobuze din Parcul Urban au parcurs deja mai mult de un milion de kilometri.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1711 0.0997%
USD USD 16.5181 0.2476%
RUB RUB 0.2681 1.0554%
RON RON 4.3347 0.1942%
UAH UAH 0.6287 -0.3329%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile