Logo Realitatea.md

(VIDEO) Armașu: „Agenții economici nu au încredere în sistemul de achiziții publice. Sunt conflicte de interese în cadrul organelor de stat”

28 Aprilie 2016, 11:28 // Economie

În prezent există un grad de neîncredere a agenților economici față de sistemul de achiziții publice. Sunt conflicte de interese în cadrul organelor de stat, care trebuie eliminate, iar achizițiile nu se fac întotdeauna rațional și în interesul cetățenilor. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul conferinţei privind reforma sistemului de achiziții publice în Republica Moldova, la care au participat reprezentanții conducerii administrației publice centrale și locale, reprezentanți de rang înalt din partea Delegației UE, experți ai BERD și agenți economici.

Armașu a menționat că sistemul de achiziții publice este un subiect foarte important pentru agenții economici, dar și pentru toți cetățenii, deoarece  de la 1 mai intră în vigoare Legea privind achizițiile publice.

„Reforma în achiziții publice este necesară, deoarece trebuie să combatem corupția în sistemul de achiziții publice. Startul a fost dat ieri la ședința Guvernului, când a fost aprobată constituirea unei Agenții de analiză a conestațiilor. Ne bucurăm mult de suportul experților internaționali care vin să ne ajute cu procese „know-how”. Prin aceste reforme vrem să oferim un confort și donatorilor externi. Este necesară o concurență loială și un mediu de afaceri sănătos, să creștem eficiența și transparența în achizițiile publice. Totodată, avem nevoie de dezvoltarea resurselor umane, monitorizarea procesului, vrem să implementăm proceduri standarte pentru achizițiile publice, vrem să oferim oportunități pentru ÎMM-uri pentru a putea aplica la achiziții publice. Obiectivul nostru general este să îmbunătățim un sistem de achiziții publice pentru a stimula creșterea economică și a îmbunătăți condițiile de trai a populației.

Wicher Slagter, șeful Secției Politică și Economică din cadrul Delegației UE în Republica Moldova a declarat că reformele în achiziții publice este un pas important pentru orice guvernare. În Moldova există mare corupție în acest sistem. Delegația UE recomandă o transparență, o funcționare corectă și clară a achizițiilor publice. Totodată, este necesar un „feedback” din partea autorităților.

La rândul său, Veronica Arpintin, șeful programului BAS din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Chișinău, a salutat această inițiativă privind reforma sistemului de achiziții publice în Republica Moldova. „Noi dorim să contribuim la dezvoltarea economiei naționale. BERD va fi alături de conducerea țării pentru a oferi sprijin în mai multe activități, în special în achiziții publice”, a precizat Arpintin.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile