Logo Realitatea.md

(VIDEO) Avocatul lui Vlad Filat face noi dezvăluiri din primul dosar al fostului premier

12 Iunie 2019, 15:12 // Societate

Avocatul ex-premierului Vlad Filat, Victor Munteanu, spune că la instrumentarea primului dosar penal în care fostul premier a fost condamnat, nu i-a fost oferită posibilitatea de a se apăra, așa cum se întâmplă într-un stat democratic, iar în acest dosar au fost încălcate norme legale naționale. Potrivit lui, dacă procesul era unul penal corect, Vlad Filat ar fi fost achitat. Acesta a declarta că va depune o cerere de revizuire și reexaminare a dosarului, transmite IPN. 

Avocatul susține că judecarea ex-premierului a început pe 15 octombrie, chiar în Parlament, când procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat deputaților ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Filat. Victor Munteanu spune că fostul procuror general a făcut acest lucru abuziv și ilegal.

Totodată, a încălcat prezumția nevinovăției ex-premierului, când a spus că procurorii au probe concludente care demonstrează că Vlad Filat a estorcat și a primit 250 de milioane de dolari de la Ilan Şor, atunci președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii.

În cadrul conferinței de presă, Munteanu mai spune că procurorii, în două luni de la intentarea cauzei, au expediat în judecată dosarul, iar Vlad Filat era învinuit deja că a estorcat de la Ilan Şor 40,3 milioane de dolari și nu 250 de milioane, după cum a anunțat procurorul general în Parlament. Suma de 250 de milioane, afirmă avocatul, a fost anunțată pentru a induce în eroare deputații și opinia publică națională și internațională.

Deoarece procesul penal s-a desfășurata cu ușile închise, au fost încălcate grav procedurile legale, fără posibilitatea de a audia martorii apărării. Totodată, fără temei legal sau probe, lui Vlad Filat i-au fost atribuite companii cu care acesta nu are absolut nici o atribuție. 

„În Republica Moldova sentințele sunt scrise, vădit, nu conform intimei convingeri ale judecătorilor, dar pentru a reduce la tăcere persoane incomode. La baza condamnării lui Vlad Filat au fost puse acte și informații neveridice, lipsite de probe, declarații false, iar aceste lucruri s-au făcut intenționat inducând percepția de vinovăție înainte ca să fie judecat”, a declarat Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat. 

Avocatul a mai menționat că cererile de efectuare a expertizei financiar-bancare în cadrul procesului penal nu au fost admise. Acestea ar fi putut elucida cine este beneficiarul mijloacelor financiare din dosar.

CITEȘTE ȘI: 

Petic și Filat, ”vecini” la Penitenciarul 13. Fostul polițist de frontieră a fost mutat într-o altă celulă, alături de cea a fostului premier

Vlad Filat, la Curtea de Apel după ziua sa de naștere. A fost respins apelul avocaților săi! (VIDEO)

Vlad Filat a cerut instanței să vorbească cu presa (VIDEO)

S-au găsit cumpărători pentru două mașini de marcă luxoasă confiscate de la Filat

CEDO a declarat inadmisibilă plângerea lui Vlad Filat privind condițiile de detenție. MOTIVUL

Magistrații Judecătoriei Buiucani AU RESPINS solicitarea de a fi revizuită decizia de condamnare din dosarul "Filat 1"

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0614%
USD USD 17.6396 -0.2562%
RUB RUB 0.2751 0.1092%
RON RON 4.1166 -0.1867%
UAH UAH 0.7178 0.0697%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile