Logo Realitatea.md

(VIDEO) CEC a avizat proiectul de Lege privind uninominalul. Pentru aprobare a votat și Vadim Filipov din PSRM, partid care se opune inițiativei

25 Aprilie 2017, 17:35 // Politica

Undă verde din partea Comisiei Electorale Centrale! Instituția a avizat astăzi proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal. 

„Cine este pentru aprobarea hotărârii cu privire la aprobarea avizului asupra proiectului de lege nr. 60 din 14 martie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, rog să vă pronunțați prin vot. Cinci voturi pentru”, a declarat președinta CEC, Alina Russu.

Comisia Electorală Centrală a punctat câteva carențe ale proiectului de lege ce țin de aspecte tehnico-organizatorice.

„Din proiectul de lege nu rezultă o claritate ce privește calcularea numărului de bază al alegătorilor pentru o circumscripție. După sistemul propus o mare parte a deținuților de asemenea vor fi lipsiți de dreptul al vot. Nu sunt clare nici criteriile de creare a circumscripțiilor din străinătate. La alegerile parlamentare pe circumscripții uninominale va fi inaplicabilă procedura declarării locului nou de ședere”, a precizat Rodica Ciubotaru, vicepreședinta CEC.

De asemenea, Comisia a atașat la aviz și hotărârea prin care înregistrarea prealabilă a cetățenilor de peste hotare, pentru participarea la alegeri, trebuie să fie obligatorie.

Anterior, președintele Parlamentului Andrian Candu declarase că sunt mai mult de 50 de voturi pentru ca proiectul de lege ce modifică sistemul electoral să fie votat în plen. În replică, președintele Igor Dodon a cerut democraților să-și retragă proiectul. Șeful statului a propus sistemul mixt, care prevede că 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 50 - pe circumscripții. Ulterior, Partidul socialiștilor a înregistrat în parlament inițiativa. Socialiștii au anunțat că vor boicota alegerile parlamentare dacă democrații vor merge în continuare pe ideea votului uninominal. Proiectul privind votul uninominal presupune că cetățenii își vor alege deputatul care va accede în legislativ și în același timp îl vor putea demite în caz că el nu-și onorează promisiunile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2148 -0.2782%
USD USD 17.3404 -0.3546%
RUB RUB 0.2727 -0.1465%
RON RON 4.0202 -0.3075%
UAH UAH 0.7350 0.0953%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile