Logo Realitatea.md

(VIDEO) Concurență la proiectul „Prima Casă”?! Șeful statului propune un alt program de oferire a creditelor ipotecare pentru familiile tinere

13 Septembrie 2017, 13:15 // Economie

Președintele țării Igor Dodon a prezentat astăzi presei un nou proiect de lege, elaborat împreună cu echipa sa, privind un program național de acordare a creditelor ipotecare pentru familiile tinere. Asta după ce Guvernul a lansat deja proiectul cu același scop „Prima Casă”.

Foto: economica.net

Potrivit lui, proiectul va permite oferirea unui credit ipotecar cu garanții de stat, cu scadența de 20 de ani, și cu o dobândă de până la 5%.

Beneficiarii vor fi familiile de până la 35 de ani.

Președintele statului a menționat că încă nu a găsit o sursă de finanțare, urmând să apeleze la partenerii externi pentru implementarea acestui proiect. Dodon a îndemnat majoritatea parlamentară să susțină acest proiect.  

„Acest concept a fost elaborat de echipa prezidențială. Mă voi adresa partenerilor externi pentru a găsi sursa de finanțare, pentru că ele pot fi doar externe, cu garanții de stat, pentru a oferi tinerilor o posibilitate și un motiv pentru a rămâne în țară. Ține de cei din majoritatea parlamentară, să le aprobe sau nu. Însă eu voi merge ca oamenii să cunoască care este propunerea președintelui, ce face Guvernul Filip și ce face majoritatea parlamentară”, a accentuat Dodon. 

Șeful statului a precizat că această inițiativă, alături de altele elaborate de echipa lui Dodon, vor fi înregistrate în regim prioritar la Parlament.

Realitatea.md amintește că la 26 iulie curent, conceptul Programului de stat „Prima casă” a fost aprobat azi, de către membrii Executivului. Documentul vine să faciliteze accesul persoanelor fizice, în special a tinerelor familii, la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. Conform acestuia tinerii vor contribui iniţial cu doar 10% din costul locuinței, 90% constituind creditul de la bancă. Acesta va fi acordat pe un termen de 25 de ani, cu marja băncii nu mai mare de 3%, la care se va adăuga rata dobânzii pentru depozitele medii pentru 6 - 12 luni. Valoarea locuinţei nu va depăşi un milion de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6333 0.1699%
USD USD 16.7050 0.4981%
RUB RUB 0.2685 0.1119%
RON RON 4.2473 0.3663%
UAH UAH 0.6409 0.9132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile