Logo Realitatea.md

VIDEO - Cum plănuiește un oraș european să scape de mașini până în 2019

18 Aprilie 2017, 10:51 // Auto

În timp ce unii sunt preocupați de cele mai frumoase balcoane din oraș, alții au scopuri mult mai mărețe: în Oslo, capitala Norvegiei, se desfășoară un program destul de ambițios, care a pornit în 2015, scopul acestuia fiind să fie eliminate mașinile din centrul orașului în patru ani.

Reușita unui asemenea plan implică eforturi pe mai multe planuri. Astfel, până la sfârșitul acestui an, din centrul orașului vor fi eliminate toate parcările de pe stradă, creându-se spații utile pentru pietoni și cicliști, scrie Playtech.

„Am decis să transformăm condusul aici într-o activitate dificilă”, spune Liv Jorun Andenes de la Oslo Agency of Cycling. Vizionarii proiectului sunt conștienți că există zone unde este nevoie de mașini de aprovizionare, care vor beneficia de anumite locuri de parcare și care vor rămâne, totuși, accesibile.

Oslo nu are o reputație ca oraș prietenos și accesibil pentru cicliști, dar lucrurile se schimbă. Există chiar și un trend de popularitate ascendentă pe timpul iernii, care nu este foarte prietenoasă în zonă.

Transportul în comun beneficiază de îmbunătățiri, de asemenea. Autobuzele din centru sunt noi și au patru uși, astfel încât urcarea și coborârea să se desfășoare rapid. ”Dacă autobuzul stă prea mult în fiecare stație, atunci vom prefera mașina”, spune Frode Hvattum, directorul companiei de transport public, Ruter. O aplicație pentru telefoane îți permite să cumperi rapid abonamente de metrou.

Sistemul de bike-sharing a devenit extrem de popular în oraș, iar recent a beneficiat de îmbunătățiri, fiind aduse biciclete mult mai ușoare și fiind instalate mai multe spații de închiriere. Astfel, în doar patru luni de la aceste modificări, bicicletele au fost închiriate de peste un milion de ori.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)