Logo Realitatea.md

(VIDEO) După un an, trenul renovat în România a pornit la drum

19 August 2015, 19:55 // Actualitate

Călătorii care au urcat în această dimineață în trenul Chișinău-Ungheni au avut parte de o surpriză. Se așteptau să vadă aceleași vagoane vechi, dar au nimerit în compartimente confortabile. După mai bine de un an, unul dintre trenurile modernizate în România a fost repus pe linie, în regim de testare. Unii oameni au doar cuvinte de laudă pentru noul proiect, dar alții nu cred că acesta va rezista în timp.

Foto: captura video

Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat că trenul a fost supus unei revizii tehnice complexe. Oficialul a dat asigurări că niciuna din cele patru garnituri testate nu a înregistrat probleme tehnice, ceea ce înseamnă că pasagerii vor circula în siguranță. Întrebat de ce nu au circulat până în prezent aceste trenuri, ministrul a declarat că această întrebare trebuie pusă fostei conduceri. 

Cinci garnituri au fost duse acum patru ani la o uzină din Pașcani, România pentru a fi renovate. Odată reparate și modernizate, acestea au circulat până în martie 2014, și au fost retrase de pe linie după mai multe probleme atestate la compartimentul motoare, dar și după incendiul produs în locomotiva unei garnituri. Chirinciuc recunoaște că incidentul de atunci a generat pierderi care sunt simțite până în prezent.

"Nu cunosc care este pierderea, noi vom face o anchetă internă. La CNA este un dosar deschis pe aceste cazuri, urmează și instanțele să se expună în acest caz, și atunci vom decide. Cu siguranță pierderi sunt, și cu siguranță sunt responsabili care trebuie să răspundă pentru asta", a precizat ministrul Transporturilor.

Totodată, Iurie Chirinciuc a declarat că după ce cursa Chișinău-Ungheni va fi testată, aceasta ar putea fi extinsă până la Iași.

"Testarea va fi efectuată până la punerea în circulație a tuturor garniturilor, și atunci vom lua o decizie finală. Noi intenționăm ca această garnitură de tren Chișinău-Ungheni, în timpul cel mai apropiat să fie stabilită Chișinău-Iași, pentru că avem toate posibilitățile. Este inițiată această procedură", a declarat Chirinciuc.

Directorul interimar al Căilor Ferate, Iurie Topală a declarat că toate trenurile care au fost renovat vor fi puse în circulație.

"Toate trenurile care au fost renovate cu patru ani în urmă vor fi puse în serviciul călătorului, pentru că cel mai mult a pierdut călătorul, care n-a circulat în comoditate. Ne vom strădui să fim în serviciul călătorului", a declarat Topală.

Călătorii recunosc că sunt suprinși de trenul renovat. Totuși, în timp ce unii oameni au doar cuvinte de laudă pentru unitatea de transport, alții se declară reticenți și se îndoiesc că aceasta va rezista prea mult timp.

Încă patru garnituri de tren modernizate urmează să fie puse în circulație până la sfârșitul lunii septembrie Preţul biletelor până la Ungheni este de 22-49 de lei, în funcţie de clasă.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8746 -0.5952%
USD USD 17.3025 0.1221%
RUB RUB 0.2330 -1.1874%
RON RON 4.2828 -0.6196%
UAH UAH 0.6132 -0.4869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile