Logo Realitatea.md

VIDEO/FOTO: Fără suspendări ale curselor aeriene! Pe Aeroportul Internațional Chișinău se construiește a doua pistă de rezervă

20 Martie 2017, 13:12 // Economie

Reprezentanții companiei "Avia Invest" au anunțat astăzi că Aeroportul Internațional Chișinău va mai avea o pistă de rezervă, care va fi dată în exploatare în luna mai, 2018. Acesta urmează a fi construită în vederea evitării suspendării curselor aeriene, operării non-stop a zborurilor și restricționării traficului aerian. Noua pistă va avea 2400 de metri lungime și o lățime de 45 de metri.

Potrivit reprezentanților companiei "Avia Invest", s-a recurs la acest plan, luându-se în considerare intensificarea curselor care vor fi operate în următoarea perioadă, evitându-se astfel toate problemele din punct de vedere al siguranței zborurilor, disconfortul călătorilor Aeroportului Chișinău, dar și cel al companiilor aeriene. 

Aceștia spun că acțiunile întreprinse corespund întru totul cerințelor companiilor aeriene și va fi asigurat un trafic aerian 24/24 de ore, fără restricții. Ulterior, unul dintre beneficiile majore ale noii construcții reprezintă posibilitatea de a dirija zborurile pe ambele piste, ceea ce va conduce la o funcționare mai dinamică a aeroportului. 

Potrivit directorului general al companiei "Avia Invest", Petru Jardan, llucrările de construcție a pistei de bază au început încă în anul 2016, iar în toamna anului trecut a fost inaugurat primul segment de un kilometru. Pentru continuarea lucrărilor de construcție, conform planului inițial era preconizată sistarea activității întregului aeroport, pe timp de noapte, pentru 10-12 ore, timp de aproximativ 4-6 luni. Acest lucru ar fi reprezentat un disconfort considerabil pentru companiile aeriene ce operează zboruri. Tocmai de aceea s-a recurs la reconstrucția căii de rulare D pentru a utiliza ca pistă de decolare/aterizare.

Petru Jardan a mai spus că lucrările au demarat, întreg procesul tehnologic este organizat și a fost adusă toată tehnica necerasă atât de la Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova precum și de la celelalte instituții de profil. 

„Odată cu construcția celei de-a doua piste pe aeroportul Chișinău, n-o să mai fie nevoie să închidem aeroportul nici măcar pe o oră. Asta o să permită companiilor să nu-și stopeze activitatea. De asemenea, vom evita orice problemă ce ține de siguranța zborurilor”, a declarat directorul general al companiei "Avia Invest".

La construcția acestei piste va participa compania „Exfactor-grup”, în colaborare cu compania germană „Strabag Grup”.

Costul lucrărilor de construcție a pistei se vor ridica, estimativ, la 15-16 milioane de euro, bani oferiți de către investitori, dar și din veniturile operaționale ale Aeroportului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4418 -1.8463%
USD USD 16.7682 0.1015%
RUB RUB 0.2674 -0.7055%
RON RON 4.1707 -1.7410%
UAH UAH 0.6374 -0.2348%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile