Logo Realitatea.md

VIDEO/FOTO: Fără suspendări ale curselor aeriene! Pe Aeroportul Internațional Chișinău se construiește a doua pistă de rezervă

20 Martie 2017, 13:12 // Economie

Reprezentanții companiei "Avia Invest" au anunțat astăzi că Aeroportul Internațional Chișinău va mai avea o pistă de rezervă, care va fi dată în exploatare în luna mai, 2018. Acesta urmează a fi construită în vederea evitării suspendării curselor aeriene, operării non-stop a zborurilor și restricționării traficului aerian. Noua pistă va avea 2400 de metri lungime și o lățime de 45 de metri.

Potrivit reprezentanților companiei "Avia Invest", s-a recurs la acest plan, luându-se în considerare intensificarea curselor care vor fi operate în următoarea perioadă, evitându-se astfel toate problemele din punct de vedere al siguranței zborurilor, disconfortul călătorilor Aeroportului Chișinău, dar și cel al companiilor aeriene. 

Aceștia spun că acțiunile întreprinse corespund întru totul cerințelor companiilor aeriene și va fi asigurat un trafic aerian 24/24 de ore, fără restricții. Ulterior, unul dintre beneficiile majore ale noii construcții reprezintă posibilitatea de a dirija zborurile pe ambele piste, ceea ce va conduce la o funcționare mai dinamică a aeroportului. 

Potrivit directorului general al companiei "Avia Invest", Petru Jardan, llucrările de construcție a pistei de bază au început încă în anul 2016, iar în toamna anului trecut a fost inaugurat primul segment de un kilometru. Pentru continuarea lucrărilor de construcție, conform planului inițial era preconizată sistarea activității întregului aeroport, pe timp de noapte, pentru 10-12 ore, timp de aproximativ 4-6 luni. Acest lucru ar fi reprezentat un disconfort considerabil pentru companiile aeriene ce operează zboruri. Tocmai de aceea s-a recurs la reconstrucția căii de rulare D pentru a utiliza ca pistă de decolare/aterizare.

Petru Jardan a mai spus că lucrările au demarat, întreg procesul tehnologic este organizat și a fost adusă toată tehnica necerasă atât de la Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova precum și de la celelalte instituții de profil. 

„Odată cu construcția celei de-a doua piste pe aeroportul Chișinău, n-o să mai fie nevoie să închidem aeroportul nici măcar pe o oră. Asta o să permită companiilor să nu-și stopeze activitatea. De asemenea, vom evita orice problemă ce ține de siguranța zborurilor”, a declarat directorul general al companiei "Avia Invest".

La construcția acestei piste va participa compania „Exfactor-grup”, în colaborare cu compania germană „Strabag Grup”.

Costul lucrărilor de construcție a pistei se vor ridica, estimativ, la 15-16 milioane de euro, bani oferiți de către investitori, dar și din veniturile operaționale ale Aeroportului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5090 -1.0861%
USD USD 16.6523 -0.2271%
RUB RUB 0.2940 -0.6085%
RON RON 4.4000 -1.0991%
UAH UAH 0.6168 -0.1619%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)