Logo Realitatea.md

(VIDEO) Gala Fondului pentru Eficiență Energetică 2018: Realizările instituției, în șase ani de activitate

07 Decembrie 2018, 17:01 // Economie

Fondul pentru Eficiență Energetică a săbătorit aniversarea celor șase ani de activitate.  În cadrul evenimentului au fost prezentate succesele înregistrate de-a lungul anilor de către „instituția bunelor exemple” care are un portofoliu de investiții de circa 690 de milioane de lei.

Foto: mei.gov.md

„Eficiența energetică este o prioritate pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii și facem tot posibilul pentru a acoperi toată țara cu proiecte realizate. Fondul pentru Eficiență Energetică înseamnă 870 de propuneri de proiect în valoare de 1,7 mlrd. de lei, 289 de contracte de grant în valoare de 690 mil. lei semnate și nu doar asta. FEE înseamnă peste 100 milioane de lei economisiți anual de instituții, care sunt utilizați în medicină și educație. Dar acestea nu sunt doar realizările Fondului. Nu sunt doar realizările Guvernului Republicii Moldova, ale echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii și ale partenerilor de dezvoltare”, a menționat Chiril Gaburici.

Potrivit directorului Fondului pentru Eficiență Energetică, Sergiu Corin, în acești 6 ani, activitatea FEE nu s-a limitat doar la implementarea proiectelor, dar și la negocieri cu organizații și instituții financiare naționale și din străinătate, care operează sau prezintă interes pentru promovarea EE/SER și diminuarea efectelor schimbărilor climatice în Republica Moldova.

„Dincolo de provocările de parcurs, eficiența energetică a atins prin semnificație și atitudine și sistemul medical. Astfel, în cadrul Apelurilor de Propuneri de proiect lansate, Fondul a acceptat finanțarea a 31 de proiecte depuse de către instituții medicale, ulterior fiind semnate Contracte de grant cu o valoare de circa 100 milioane lei. Din totalul proiectelor finanțate, 19 proiecte deja sunt finalizate, iar 10 proiecte sunt la etapa finală de implementare, iar 2 proiecte acceptate recent spre finanțare sunt la etapa de elaborare a procedurilor de achiziții publice”, a declarat Sergiu Corin.

Potrivit lui, Fondul a acceptat finanțarea unui proiect-pilot în domeniul eficienței energetice ce vizează eficientizarea consumului în cadrul IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, investiția totală ajungând la valoarea de 7,2 milioane lei.

Citeste tot despre: eficiența energetică, FEE, Gala, realizări
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0345 -0.3145%
USD USD 17.9401 0.0385%
RUB RUB 0.2776 -0.1798%
RON RON 4.2067 -0.3388%
UAH UAH 0.6805 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile