Logo Realitatea.md

(VIDEO) Grădinița, subiect de dispută! Partidul Socialiștilor este acuzat de speculații

17 August 2015, 19:25 // Societate

Partidul Socialiștilor este acuzat de manipulare și speculații. Acum cateva zile acestia au declarat că mii de copii din Chișinău nu pot fi înscriși la grădiniță. În replică, Șefa Direcției Educație, Tatiana Tverdohleb, susține că toți copiii din capitală, care au împlinit trei ani se regăsesc pe listele instituțiilor preșcolare. 

Foto: captura video

"Sunt mii de copii care la nivel de municipiu își așteaptă rândul ca să fie înmatriculați în grădinițe și acest lucru nu le reușește. Mai sunt cazuri când de fapt locuri sunt, dar pentru asta se cere mită, care variază diferit, de la 200 până la 500 de euro, sau mai puțin dacă grădinița este mai puțin interesantă pentru părinți", a declarat consilierul municipal Ion Ceban.

Pe de altă patea șefa Direcției Municipale de Învățământ, Tatiana Tverdohleb a menționat că este vorba despre speculații și că toți copii de trei ani din municipiu sunt înmatriculați, iar părinții care se confruntă cu anumite dificultăți, trebuie să se adreseze la direcție.

"Îmi pare rău că pe acest subiect se speculează, pentru că conform legislației în vigoare înmatricularea în grădinițe se efectuează de la trei ani. Chișinăul face excepție, noi înmatriculăm și de la doi ani, și de la doi ani jumătate, acolo unde sunt locuri. Copiii de la 3 ani nu sunt care nu sunt cuprinși în grădinițe", a declarat Tatiana Tverdohleb.

Mai mult, potrivit lui Tverdohleb pentru a facilitata accesul copiilor la grădinițe se permite și înmatricularea nu doar în funcție de locul de trai a acestora, dar și de locul de muncă al părinților. Dar pentru a evita aglomerația în anumite instituții, din acest an lucrurile se vor schimba.

"Copiii se mai nasc, părinții doresc să se înscrie în dependență de locul de trai. Începând cu anul acesta vom ține cont cu siguranță de acest aspect, și atunci cred că va dispare această interpretare că nu numai după locul de trai, dar oricum va fi în apropierea casei", a precizat șefa Direcției Municipale de Învățământ.

În municipiul Chișinău funcționează 155 de grădinițe și creșe.

Consilierul municipal Ion Ceban, liderul fracțiunii municipale a PSRM în CMC, a solicita convocarea ședinței ordinare a Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit acestuia, pe ordinea de zi a ședinței trebuie să se găsească trei subiecte importante: situația cu înmatricularea copiilor în grădinițe, moratoriu pe construcțiile neautorizate și problema majorării tarifelor.

Solicitarea de convocare a ședinței Consiliului Municipal Chișinău va fi expediată către toți consilierii municipali. Întrucât mulți dintre consilierii municipali sunt plecați în concediu, Ion Ceban a propus ca marți-miercuri reprezentanții fracțiunilor să se întrunească pentru a decide convocarea cât mai curând posibilă a ședinței CMC - sfârșitul săptămânii viitoare sau începutul celeilalte săptămâni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0986 -0.3491%
USD USD 17.6421 -0.2392%
RUB RUB 0.2766 -0.6109%
RON RON 3.9935 -0.6221%
UAH UAH 0.7232 0.0692%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile