Logo Realitatea.md

(VIDEO) Mesajul opoziției după adoptarea Rezoluției de Parlamentul European privind ”criza politică” din R. Moldova

05 Iulie 2018, 14:46 // Politica

Liderii de opoziție Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase (PPDA) și Viorel Cibotaru (PLDM) au comentat pe Facebook rezoluția adoptată de către Parlamentul European privind ”criza politică” din Republica Moldova în care s-a pomenit după deciziile instanțelor de judecată de a invalida alegerile pentru Primăria Chișinău. Politicienii susțin că prin decizia adoptată astăzi, ”Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cei care protestează pe străzile Chișinăului și care cer autorităților să respecte votul alegătorilor din Capitală”.

Maia Sandu, liderul PAS: ”Textul acestei declarații, rezoluții este unul foarte dur pentru autoritățile din R. Moldova și evident motivul acestei rezoluții este decizia abuzivă a autorităților din RM de anulare a alegerilor din Chișinău, de invalidare a rezultatelor alegerilor din Chișinău. În această rezoluție se spune clar că decizia este una contrară principiilor democratice. Europarlamentarii amintesc despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția. Europarlamentarii mai spun despre îngrijorările lor printr-un limbaj foarte dur în raport cu sistemul electoral, mă refer la legea votată în vara anului precedent. Europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări și folosesc un limbaj foarte dur. Își exprimă solidaritatea cu cetățenii R. Moldova, votul cărora a fost furat. Astăzi, PE a indicat în această rezoluție că din motivul neîndeplinirii condițiilor pentru asistența macrofinanciară și în special condițiile politice, se suspendă asistența macrofinanciară”, a spus Maia Sandu.

Andrei Năstase, liderul PPDA: ”Rezoluția adoptată de Parlamentul European condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească și reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră că au influențat rezultatul fac parte din practica obișnuită a alegerilor din Moldova și nu au dus niciodată la anularea acestora. Fără precedent, practic, PE își exprimă solidaritatea cu cei care protestează pe străzile Chișinăului și care cer autorităților să respecte votul alegătorilor din capitală.

Din păcate, practicile nedemocratice ale regimului au făcut ca Parlamentul European să ceară Comisiei înghețarea oricărui sprijin financiar pentru țara noastră. Parlamentul propune Comisiei să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar.

În fruntea acestor condiții se află validarea alegerilor locale din Chișinău, renunțarea la sistemul mixt de vot precum și investigarea transparentă, recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați de furtul miliardului din bănci”.

Viorel Cibotaru, liderul PLDM: ”Această victorie familiilor politice europene din Parlamentul European a fost posibilă grație faptului că noi am reușit să comunicăm vocea celor 40 000 de protestatari care au adoptat unanim revedicările concrete față de această guvernare. Avest mesaj i-a impresionat pe colegii noștri nu doar din PPE, dar și alte familii europene. Este un mesaj foarte puternic de sprijin a cetățenilor R. Moldova care astăzi sunt obligați să lupte pentru drepturile lor fundamentale”.  

VEZI ȘI:

(doc) Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind suspendarea asistenței macrofinanciare după anularea alegerilor locale de la Chișinău

Declarația dură a Partidului Democrat după rezoluția adoptată de către deputații europeni: ”Susțineți lideri politici, și nu cetățeni ai R. Moldova”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile