Logo Realitatea.md

(VIDEO) Mica unire de la Chișinău! Zeci de tineri au marcat astăzi Unirea Principatelor Române

24 Ianuarie 2017, 19:26 // Actualitate

Aniversarea Unirii Principatelor Române, cunoscută în istorie ca Mica Unire, înfăptuită în 1859 de către Alexandru Ioan Cuza, a fost marcată marți și la Chișinău. Festivitățile au început dimineață, cu o depunere de flori la bustul domnitorului, instalat la intersecţia bulevardului Dacia şi strada Cuza Vodă. Cei prezenți la eveniment au purtat un tricolor de 15 metri. 

Embed:

Cântecele au fost în spiritul evenimentului.

„Pentru a sărbători mica unire a lui Alexandru Ioan Cuza din 1859 și pentru a da un pas reîntregirii din 2018 pe care o sperăm”, spune tânărul.

„Pentru a sărbători ziua micii Uniri noi o considerăm sărbătoare și vrem să ne bucurăm de aceatsă zi, pentru că sperăm și noi în ziua de astăzi să ne reunim cu patria mamă”, a menționat tânăra.

În scurt timp, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza au venit mai mulți oameni, care speră că marea unire se va realiza curând.

„Eu am venit în ziua asta frumoasă să-l onorăm pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza care a înfăptuit unirea de două ori, prima unire care nu e mică dar tot e unire la 1859 și a doua oară acea o considerăm mare de la 1918, deci merită tot respectul nostru și trebuie să nu uităm de martirii noștri”, a explicat unionistul. 

„Mă rog lui Dumnezeu să de-a unire unică și odată și odată să fie caci neamul trebuie să fie împreună și așa este scris și în sfânta scriptură lui Dumnezeu mă rog, doamne unește neamul acesta și ferește de năvălirea altor neamuri”, a precizat tânăra.

Potrivit organizatorilor, aniversarea este un bun prilej de a promova valorile naționale românești prin acțiuni culturale, slăvind faptele istorice, dar mai ales Unirea.

„Pentru toți cei care simt românește care vorbesc românește și care se identifică drept român este doar o chestiune de timp peste cât se va înfăptui reunirea, pentru că am fost uniți de prea multe ori, pentru a mai fi dezbinați încă odată. Ne vom aduna aici în fiecare an și an de an vom fi mai mulți, mai uniți și mai puternici și vom face activități care vor apropia cele douăă maluri ale Prutului. Vom face caravane ale unirii, vom fi prezenți în stradă cu tricolor, vom explica oamenilor de ce unirea este cea mai corectă”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele ODIP. 

Începând din acest an, ziua de 24 ianuarie se află înscrisă în calendarul poporului român ca o sărbătoare naţională.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost un act care s-a răsfrânt asupra tuturor domeniilor vieţii sociale, economice, statale, culturale, fiind un moment de răscruce cu urmări fericite asupra civilizaţiei româneşti. Unirea Principatelor reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Tara Românească şi este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859, în Moldova și la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.2636%
USD USD 17.2814 0.2634%
RUB RUB 0.2358 1.3758%
RON RON 4.3095 0.2349%
UAH UAH 0.6162 0.2440%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile