Logo Realitatea.md

(VIDEO) Numărul diabeticilor, în creștere! Medicii endocrinologi au oferit consultații gratuite de Ziua Mondială a Diabetului

14 Noiembrie 2016, 21:20 // Societate

Medicii endocrinologi de la Spitalul Clinic Republican au oferit consultaţii gratuite, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcate anual pe 14 noiembrie. Zeci de pacienţi au stat la coadă pentru a-şi măsura nivelul glicemiei în sânge. Specialiştii medicali îndeamnă toată populaţia să facă acest test cel puţin odată în an, deoarece, depistata tardiv, boala poate avea consecinte grave.

Embed:

Pacienţilor le-a fost măsurat nivelul glicemiei în sânge cu ajutorul glucometrului, care prezenta rezultatele imediat după colectarea probelor de sânge. În funcţie de valorile obţinute, oamenii erau direcţionaţi la medicul endocrinolog. De o consultaţie au avut parte atât pacienţii bolnavi de diabet zaharat, cât şi cei care nu au această afecţiune. 

„Au spus că am puțin zahăr - 6,3, trebuie să ma duc la policlinică la doctorul meu să mă mai controlez odată. Dar drept că aseară am mâncat niște dulce, eu am spus că am mâncat biscuiți și o bomboană, dar poate e și din această cauză”, spune o femeie.  

”Trebuie să urmez o dietă. Trebuie să mănânc fructe şi legume, să măsor regulat tensiunea, să petrec mai mult timp în aer liber şi să fac sport”, spune altă femeie. 

„Sunt mulţumită. Sufer de diabet zaharat. Doctorul mi-a spus că ar trebui să dau nişte analize şi poate să modific tratamentul. Sufăr de diabet zaharat deja de zece ani. După un accident m-am îmbolnăvit. Nimeni din familie nu este bolnav”, a explicat altă femeie.

Peste 90 de mii de persoane din Republica Moldova suferă de insuficienţă de insulină. Boala întinereşte, spun specialiştii. Zece la sută dintre bolnavi sunt copii.

„Anual numărul pacienților de diabet este în creștere cu 7-10 la sută la nivel mondial. Moldova nu este o excepție. La moment în țară sunt peste 90 de mii de persoane cu diabet. Vrem să sensibilizăm populația, deoarece în spatele unei diabetic dispărut mai avem o persoană care nu cunoaște că suferă de diabet zaharat și este foarte important să-i convingem să meargă măcar odată în an pentru a-şi testa valoarea glicemiei în sânge”, a menționat medicul endocrinolog Natalia Gaibu. 

Medicii îndeamnă populaţia să-şi testeze anual nivelul glicemiei în sânge. În special, sunt atenţionate asupra acestui fapt, persoanele care au rude de gradul unu suferinde de diabet, cele care ştiu că au exces ponderal, sau duc un mod de viaţă nesănătos, sedentar, cu abuzuri alimentare. Complicaţiile diabetului zaharat sunt pierderea vederii, amputarea membrelor inferioare şi afecţiuni ale rinichilor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile