Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

(VIDEO) PL a depus o sesizare la Curtea Constituțională! Vor să știe clar dacă președintele țării poate numi sau revoca din funcție miniștri

10 Ianuarie 2017, 12:13 // Politica

Câțiva membri ai Partidului Liberal au depus astăzi la Curtea Constituțională o sesizare privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova, care prevăd numirea și revocarea de către președintele Republicii Moldova a unor membri ai Guvernului în legătura cu remanieri sau vacanța funcției.

Astfel, aceste aliniate din articolul 98 prevăd:

(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

(6) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

„Am solicitat Curții Constituționale să ne zică clar când, cum și de câte ori poate președintele țării să respingă o candidatură la funcția de ministru. În prezent, Constituția nu spune dacă președintele Republicii Moldova are dreptul la veto, să respingă numirea unui membru de Guvern. La judecători e scris clar că este în drept o dată să respingă. În cazul dat, Constituția nu clarifică. Actualul președinte deja a început a face declarații că nu acceptă anumite candidaturi. Dar el nu decide asta, este doar o normă constituțională. De aceea vrem să ne clarificăm”, a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu.

Potrivit lui, PL va înainta la funcția de ministru al Apărării pe Valeriu Munteanu, actualul ministru al Mediului.

Realitatea.md amintește că la începutul lunii decembrie Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Șalaru, iar liderul PL, Mihai Ghimpu a solicitat premierului demisia acestuia din funcția de ministru al Apărării. Șeful statului Igor Dodon a semnat un decret privind demiterea acestuia la 27 decembrie 2016.

  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3298 -0.0033%
USD USD 20.0355 -0.1162%
RUB RUB 0.3445 -1.7679%
RON RON 4.7186 0.0360%
UAH UAH 0.7411 -0.1482%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
02 feb, 16:29 //

LIVE TEXT, FOTO, VIDEO: Valerian Mînzat, REȚINUT! Mascații CNA și procurorii anticorupție au descins în oficiul și domiciliul avocatului

08 feb, 13:54 //

Un filmuleț despre cum se vând mașinile aduse din Germania la Piața Pruncul din capitală! Te vei amuza maxim - VIDEO

23 ian, 22:50 //

Foto: IP Rîşcani DP Chişinău O tânără de 21 de ani din Chișinău, dată dispărută. A lăsat acasă un băiețel de un an și nouă luni (FOTO)

26 ian, 16:49 //

Avionul de pe ruta Chișinău-Moscova a făcut cale întoarsă de două ori! Trei moldoveni scandaloși au reținut zborul (VIDEO)

24 ian, 12:44 //

captură Jurnal TV Oferta lui Vlad Plahotniuc pentru Jurnal TV: ”Le pot oferi o soluție bună, dacă jurnaliștii dați afară nejustificat ar putea fi reîntorși la muncă”

01 feb, 11:13 //

Preşedinţia trimite în comisiile parlamentare reprezentanți care nu vorbesc limba română. Maria Ciobanu: Nu înţeleg, vreau să traduceți (VIDEO)

17 feb, 19:46 //

colaj: realitatea.md Detalii în cazul împușcăturilor de la Stăuceni! 13 atacatori cu antecedente penale au intrat pe teritoriul întreprinderii. Directorul era în legitimă apărare (VIDEO)

02 feb, 19:04 //

Primele declarații ale avocatului Valerian Mânzat după ce a fost arestat. Detalii CNA despre perchezițiile efectuate (VIDEO)

15 feb, 15:30 //

Veaceslav Platon a fost adus în scaun cu rotile la ședința de judecată. Medicul susține că este vorba despre simulare – FOTO, VIDEO

30 ian, 14:02 //

SIS: Ana Ursachi ar fi divulgat informații ce constituie secret de stat! Noi imagini VIDEO cu camera ascunsă, filmate de avocată