Logo Realitatea.md

(VIDEO) Sergiu Harea a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al CCI

10 August 2017, 17:39 // Economie

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) a desfășurat astăzi cel de-al IV-lea Congres al instituției, la care au participat prim-ministrul Pavel Filip și 175 de delegaţi ai CCI, invitaţi ai instituţiilor de profil din ţară şi din România, Republica Belarus, Ucraina, Georgia, Lituania etc.

Foto: chamber.md

În alocuţiunea sa, premierul a apreciat înalt activitatea instituţiei şi rolul pe care îl are în susținerea activității de întreprinzător, în cooperarea internațională pe acest segment și în elaborarea politicilor publice în domeniul economic. De asemenea, Prim-ministru s-a referit la parteneriatul dintre Guvern şi mediul de afaceri care vizează creşterea economiei ţării cu aportul investiţiilor, astfel stimulând crearea de noi locuri de muncă, bine plătite.

„Republica Moldova trebuie să crească pe trei piloni importanţi: supremaţia legii, educaţia şi o infrastructură dezvoltată. Atunci când nu ai posibilitatea să investeşti, nu poţi avea o educaţie calitativă sau o infrastructură modernizată. Mediul de afaceri este fundamentul de dezvoltare a unei ţări”, a declarat premierul.

În context, Pavel Filip a specificat paşii întreprinşi de Executiv pentru reducerea presiunii administrative asupra antreprenorilor, precum: moratoriul pe controale timp de 6 luni, reducerea a 250 de acte permisive, promovarea amendamentelor la legislația referitoare la controalele de stat, de la 58 - la 13, plus încă cinci regulatori naţionali.

Totodată, prim-ministru a reiterat şi alte măsuri lansate de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, specificând: simplificarea și unificarea raportării financiare pentru agenții economici prin intermediul Ghișeului Unic, care urmează a fi lansat în scurt timp, combaterea fenomenului salariilor în plic, precum şi dezvoltarea mai multor instrumente pentru motivarea agenților economici de a opera legal și de a respecta regimul fiscal.

La final, premierul a dat asigurări că Guvernul va urmări și în continuare implementarea reformelor și a măsurilor care vizează mediul de afaceri, inclusiv prin intermediul platformei Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru, a cărui membru activ este şi Camera de Comerţ.

Ordinea de zi a evenimentului a inclus mai multe subiecte, printre care: alegerea Consiliului Camerei; Comisiei de Cenzori și președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

În acest context, s-au desfășurat primele ședințe ale noului Consiliu al CCI a RM care a aprobat înaintarea candidaturii lui Sergiu Harea, care deține o vastă experiență în domeniul economic și cunoaște foarte bine principiile de activitate ale CCI, la funcția de președinte al instituției camerale pentru următorii cinci ani.

Președintele Sergiu Harea le-a mulțumit membrilor CCI pentru încredere, menționând că este nu doar o onoare, ci și o responsabilitate enormă să reprezinte Camera, ca organizație interesată de susținerea și promovarea mediului de afaceri din țară.

„Vreau să aduc sincere mulțumiri pentru conlucrarea pe care am avut-o, tuturor membrilor Camerei de Comerț și Industrie, membrilor Consiliului, Biroului Executiv și ai Comisiei de Cenzori, autorităților publice de toate nivelurile, asociațiilor de business, partenerilor de dezvoltare exprimându-mi și pe viitor speranța unei bune colaborări întru realizarea sarcinilor propuse. Doar prin eforturi comune putem să contribuim la redresarea economiei naționale și asigurarea unei creșteri durabile, calitative a țării în ansamblu și a fiecărei companii în parte”, a menționat Harea.

Sergiu Harea deține studii superioare în domeniul economie, finanțe și contabilitate. Anterior a activat în cadrul mai multor instituții publice, iar din anul 1999 s-a angajat la CCI, în calitate de consultant, ulterior evoluând pe scara ierarhică până la funcția de vicepreședinte, iar la Congresul Extraordinar din anul 2016, a fost înaintat de membrii Consiliului la funcția de președinte al CCI, funcție obținută și la prezentul Congres.

Congresul ordinar al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este organizat o dată la cinci ani, pentru a alege Consiliul, Comisia de Cenzori, precum şi președintele CCI. De asemenea, în cadrul Congresului din acest an au fost prezentate direcțiile principale și programele de activitate ale CCI pentru anii 2017 – 2022.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 0.1187%
USD USD 17.1569 -0.0612%
RUB RUB 0.2580 0.3501%
RON RON 4.1712 0.0312%
UAH UAH 0.6121 -0.2282%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile