Logo Realitatea.md

(VIDEO) Trafic ușurat de LED-uri! Șoferii pot afla informații despre circulația în oraș datorită noilor indicatoare rutiere

18 Mai 2017, 23:10 // Societate

Mai puțini nervi și timp pierdut în trafic! Un om de afaceri și-a propus să ușureze circulația rutieră din capitală. Astfel, acesta a instalat trei panouri LED pe străzile principale din Chișinău, de pe care șoferii se pot informa despre accidente, ambuteiaje sau drumurile închise. Tot aici, participanții la trafic pot afla și despre noile indicatoare care urmează să fie instalate pe teritoriul țării. Inițiativa a fost apreciată atât de inspectorii de patrulare, cât și de conducătorii auto.

Embed:

„Este o inițiativă civică cel puțin dintotdeauna am dorit ca ecranele publicitare să aibă și un rol social în viața orașului, respectiv putem să informăm oamenii despre ceea ce se întâmplă în regim online, un instrument mai potrivit la ziua de azi nu există, noi nu avem un serviciu cu hărți cu ambuteiajele actualizate pe Republica Moldova, de aceea am venit cu inițiativa față de INP să plasăm în regim online aceste ambuteiaje, după care am venit cu ideea de a informa participanții la trafic și despre semnele noi, acesta este un fel de curs de instruire online și non-stop”, a explicat Andrei Jicol, directorul companiei „Trendseter”.

Inițiativa omului de afaceri a fost apreciată și susținută de inspectorii de patrulare. Autoritățile speră că rețeaua panourilor de informare va fi extinsă e tot teritoriul capitalei. 

„Gestul este foarte pozitiv mai mult ca atât reprezentanții companiei ne-au oferit posibilitatea în timp real de la noi de la oficiu să amplasăm această publicitate și ea cât mai repede ajunge la participanții la trafic. Noi avem un acord de colaborare deja reprezentanții companiei urmează să se extindă rețeaua acestor leduri ca să le amplaseze în raza municipiului Chișinău să fie cât mai practicabile pentru participanții la trafic”, a menționat Pavel Apostol, specialist principal al INP.

Mai mult, inspectorii de patrulare se bucură că prin intermediul ecranelor, șoferii vor afla și despre noile indicatoare incluse în Regulamentul circulației rutiere, care urmează să apară pe străzi.

„Au fost indicate indicator pentru pistă comună pentru pietoni și bicicliști. Au fost propus spre modificare și completare indicator piste delimitate pentru bicicliști și pietoni. Aici iarăși este indicator de stație de autobuz sau troleibuz și respectiv a fost completat cu un indicator nou denumirea căruia este pavilion de așteptare a vehicului de rută”, a spus Iulian Străinu, specialist principal, INP. 

Mesaje de informare pot fi văzute deocamdată pe trei panouri, două dintre care sunt instalate pe bulevardul Ştefan cel Mare, iar unul pe strada Ciuflea, unde circulația este mai intensă. Participanții la trafic declară că inițiativa este una foarte bună.

„- Sunt deacord lasă să fie, se opresc la roșu și mai citesc ce mai este nou.
- E util pentru șoferi?
- Da, eu sunt deacord”, a spus un conducător auto. 

„Este o idee bună, lucru bun, mai ales să aducă la cunoștință care sunt amenzile ca să știe tot poporul”, precizează alt șofer.

„Da, desigur, pentru că aceste panouri sunt informative și utile”, spune un șofer.

„E foarte bun și la radio se transmite, asta e normal”, a menționat alt conducător la trafic. 

Cele trei LED-uri au fost instalate de compania Tendseter. Acestea vin să ajute serviciul INFOtrafic, administrat de Inspectoratul Național de Patrulare, prin intermediul căruia sunt prezentate operativ informații despre situația de pe drumurile din țară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.4727%
USD USD 17.7287 0.3634%
RUB RUB 0.2865 0.5616%
RON RON 4.1145 0.4492%
UAH UAH 0.7258 0.1794%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile