Logo Realitatea.md

(video) Tudor Ulianovschi: ”Regimul liberalizat de vize NU este în pericol, NU există risc”. Ce spune despre vectorul strategic al RM și UE

02 Noiembrie 2018, 12:16 // Actualitate

Integrarea europeană a Republicii Moldova necesită dublarea efortului, iar în relația cu UE contează respectarea Acordului de Asociere. Acest subiect, dar și altele au fost discutate cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul emisiunii ”Punctul pe AZI” de la TVR Moldova. 

Foto Simbol

Potrivit ministrului, regimul liberalizat de vize cu UE nu este în pericol şi niciun oficial din Comisia Europeană nu a declarat că este dezamăgit de Republica Moldova. ”Este o interpretare a unor critici constructive cu îndemnul de a efectua reforme”, spune Tudor Ulianovschi.

“Aș dori să fac o precizare importantă: regimul liberalizat de vize cu UE nu este în pericol, nu există risc. Ne încadrăm în acest procent impus de acest regim pentru RM. Anul viitor marcăm 10 ani a acestui mecanism de colaborare între Bruxelles și țările de est. Sunt sigur că orice reformă sau proces amplu de reforme este unul continuu. Este evident că mai avem mult de lucru, dar în același timp conștientizăm care sunt necesitățile și Ministerul Afacerilor Externe contabilizează acele angajamente asumate în cadrul ședințelor de guvern. Informăm toți colegii miniștri sub conducerea prim-ministrului despre acele acțiuni care încă nu au fost realizate și încurajăm toți colegii să fie continuate”, a spus ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene.

Diplomatul a reiterat importanța mai multor acțiuni concrete pentru a continua procesul de integrare europeană. S-a discutat și despre atitudinea rece venită de la Bruxelles, dar și semnalele mai puțin încurajatoare din cadrul Parlamentului European.

„Între țările lumii tot timpul sunt urcușuri și coborâșuri. Cu certitudine ne dorim o relație pragmatică, având în vedere sarcina - implementarea Acordului de Asociere. Și nu cred că este vorbă de o răceală din partea Buxelles-ului pentru RM. Mesajele politice care sunt transmise le putem vedea din mai multe paliere. Aș dori să le văd ca mesaje constructive, de critică constructivă pentru a continua acțiunile concrete. Atunci când a avut loc la Luxembourg recent Ministeriala Parteneriatului Etic, toate țările membre ale UE au transmis semnale pozitive și încurajatoare pentru continuarea dialogului cu UE, cu țările din parteneriatul estic”, a menționat Ulianovschi.

La capitolul angajamentelor sau cât de bine ne facem tema de acasă, ministrul s-a arătat optimist și încrezător în rezultatele îmbucurătoare.

“Mesajul de la Bruxelles este foarte clar: continuați pachetul de reforme în sectoarele prioritare, care, uneori,  înregistrează și niște provocări care trebuie să le adresăm. În special în domeniul bunei guvernări, justiție, educație, drepturile omului, reforma economică, reforma financiar- bancară. Și aceste semnale comisarul Hahn a reiterat la New York, în cadrul întrevederii cu domnul prim-ministru și ieri la Minsk în cadrul discuției cu șeful executivului”, a spus diplomatul.

În ceea ce privește produsele agricole din R. Moldova, au fost identificate deja piețele unde urmează să fie exportate.

“În mod special, roada care este foarte bogată discutăm împreună cu ministerul economiei, cu comisia de la Bruxelles pentru a extinde acele cote de export pentru produsele agricole. Vă dau exemplu Indiei, unde datorită unor eforturi avem acel certificat de accept fitosanitar pentru mere, care pot fi exportate deja pe piața Indiei de 1,3 mil de oameni. Zona Golfului este la fel de interes, piața americană, dar si piața europeană”, a declarat ministrul Tudor Ulianovschi.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile