Logo Realitatea.md

(video) Zumbreanu, la raport: NU avem scopul de a reține cât mai mulți profesori, vrem să sensibilizăm societatea cu privire la riscurile pe care le generează CORUPȚIA

07 Noiembrie 2018, 12:42 // Societate

De la începutul anului 2018, Centrul Național Anticorupție (CNA) a examinat 110 petiţii în domeniul învăţământului, o bună parte din acestea fiind anonime. Zilnic, la CNA vin plângeri de la oameni care sesizează nereguli în sistemul de educaţie. Preponderent, se plâng pe acele taxe ilegale şi colectări informale. Mai puţin sau chiar deloc se plâng cei care plătesc pentru a obţine o notă mai bună, o diplomă sau pentru a promova examenul. Se adresează doar atunci când înţeleg că suma pretinsă de la ei întrece aşteptările lor, iar mama din Italia s-a cam săturat să trimită bani pentru studiile copiilor. Informațiile se conțin în Raportul de activitate al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei în sistemul educaţiei în cele 9 luni ale anului curent, prezentate de către directul instituției, Bogdan Zumbreanu, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. 

Embed:

”Pentru noi este important că schimbările, mă refer la faptul că cetăţenii tot mai des reclamă cazuri în care este necesară intervenţia noastră, se produc deja şi noi le simţim. Vă imaginaţi că 110 petiţii dacă le împărţim la 9 luni, ar însemna cam 12 cetăţeni care se plâng lunar la CNA sau de trei ori pe săptămână suntem sesizaţi cu privire la un nou caz de corupţie produs în educaţie (…) Ceea ce mi se pare mai grav e că omul care refuză să plătească pentru notă sau pentru atenţie devine o paria, o cioară albă, care este marginalizată, supusă presiunii şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. Ceea ce ne nedumereşte cel mai mult este că tot cei care se plâng că este corupţie în educaţie sunt cei care contribuie zilnic prin oferirea acestor plăţi la extinderea ei. Foarte puţini oameni, din teamă că vor fi supuşi hărţuirii, renunţă să lupte cu fenomenul, să denunţe pe cei care le cer bani…”, spune Zumbreanu. 

Directorul CNA a amintit despre cazul Academiei de Studii Economice, unde 60 de profesori sunt suspectaţi astăzi de procurori că au fost coparticipanţi la o schemă de corupţie prin intermediul căreia studenţii îşi puteau cumpăra examenele, tezele de licenţă şi de masterat. Tot aici, a amintit şi despre proaspătul caz al decanului de la Drept, învinuit de afaceri cu diplome de doctorat sau cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică care la fel sunt suspectaţi că au creat scheme de estorcare de bani de la discipoli pentru a promova examenele de specialitate.

”Să nu credeţi însă că ne-am pus scopul să reţinem cât mai mulţi profesori sau să inducem percepţia în societate că „în Republica Moldova se face carte doar pe bani”, că „în ţara noastră cunoştinţele sunt vândute la tarabă” sau că „educaţia nu ar mai fi unul dintre cei mai importanţi piloni pe care se sprijină o ţară”. Nu acesta a fost şi este misiunea noastră! Scopul nostru este şi continuă să fie sensibilizarea oamenilor cu privire la riscurile pe care le generează mita dată în educaţie. Rolul nostru este de a-i convinge pe cei care desfăşoară activitatea didactică, pe de o parte, precum şi pe cei care sunt beneficiarii acestor procese – elevii, studenţii, părinţii, pe de altă parte, că atât timp cât o parte va da mită, iar cealaltă va accepta, vom avea o situaţie care într-o zi va pune în pericol însăşi existenţa noastră ca societate, ca naţiune, ca popor”, a menționat Bogdan Zumbreanu. 

În opinia directorului CNA, corupţia în educaţie nu se rezumă doar la acele notorii deja taxe informale. Corupţia în educaţie are un şir de forme şi ramificaţii: se plăteşte pentru examene, pentru diplome, pentru teze de masterat şi doctorat, pentru salariile în plic, pentru organizarea unor evenimente, pentru angajarea la serviciu, pentru menţinerea la serviciu etc. 

”Toate aceste manifestări ale fenomenului corupţiei  sunt în vizorul nostru. Corupţie există în toate ţările lumii însă nivelul acesteia trebuie să fie unul atât de scăzut încât să nu fie simţită de cetăţeanul de rând. Or, asta vrem să facem şi noi ca instituţie de prevenire şi combatere a corupţiei. Să facem tot posibilul ca omul să nu fie forţat să dea bani pentru servicii garantate de stat, să aibă acces la servicii de calitate fără condiţionări şi fără contribuţii suplimentare. Or, anume aici este mult de lucru pentru că cea mai dificilă sarcină este de a schimba mentalitatea omului”, a menționat Zumbreanu. 

Pentru a diminua sau a reduce riscurile de corupţie în domeniul educaţiei, CNA a venit și cu unele recomandări: 

  • îmbunătăţirea practicilor de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie timpurie, prin intermediul sistemelor informaţionale;
  • verificarea legalităţii constituirii Asociaţiilor părinteşti şi a gestionării eficiente şi transparente a mijloacelor financiare acumulate exclusiv în urma donaţiilor benevole;
  • prevederea unor măsuri de prevenire şi combatere a fenomenului colectărilor plăţilor informale în instituţiile de învăţământ (centralizat, de către ministerul de resort);
  • asigurarea transparenţei rapoartelor financiare ale instituţiilor de învăţământ; 
  • asigurarea evidenţei transparente a bunurilor donate;
  • implementarea mecanismelor de prevenire a corupţiei în cadrul sesiunilor de teze semestriale şi de examene în învăţământul general (platformelor/ soft-urilor anti plagiat în universităţi);
  • implementarea mecanismelor de prevenire a corupţiei în cadrul olimpiadelor şcolare;
  • aprobarea codurilor de etică şi deontologie profesională;
  • implicarea tinerilor în activităţi de prevenire a corupţiei, oferindu-le statut de voluntar şi desfăşurând în premieră concursul pentru selectarea candidaţilor în vederea desfăşurării activităţii de voluntariat;
  • introducerea unui curs trimestrial în instituţiile de învăţământ de toate nivelurile despre riscurile corupţiei în educație.

”CNA rămâne o instituţie deschisă pentru colaborare cu ministerul de profil, dispusă în permanenţă să se aşeze la masa de dialog pentru a discuta problemele existente şi a găsi soluţii constructive, menite să schimbe percepţia societăţii vizavi de acţiunile statului privind eradicarea corupţiei în sectorul educaţiei”, a conchis Bogdan Zumbreanu. 

Prezentă la ședință, Angela Cutasevici, secretara de stat în domeniul educației, Ministerul Educației, Culturii și Cercetăriia declarat că ambele instituții au un rol foarte important în combaterea flagelului corupției în sistemul de educație din R. Moldova. Potrivit acesteia, în timpul apropiat urmează a fi semnat un acord de colaborare dintre Ministerul Educației și CNA.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile