Logo Realitatea.md

Viitorii șoferi ar putea fi nevoiți să susțină un EXAMEN SUPLIMENTAR pentru obținerea permisului de conducere (VIDEO)

21 Iulie 2016, 12:21 // Societate

Persoanele care vor să obțină permis de conducere vor fi nevoiți să mai susțină un test de evaluare a perceperii riscurilor. Acesta va fi susținut concomitent cu examenul auto - proba teoretică. Această inițiativă a fost anunțată astăzi de către conducerea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Implementarea conceptului de reformare privind instruire și examinarea conducătorilor auto”.

Viceministrul TIC Iulian Postică a menționat că este important de revizuit conceptul de examinare a conducătorilor auto conform normelor internaționale și europene.

„Noi am fost refuzați în preschimbarea permiselor de conducere cu Marea Britanie pe motivul că în Republica Moldova nu este conceput un test de evaluarea a perceperii riscurilor de către conducătorii auto. Un astfel de test funcționează în foarte multe țări, respectiv noi ne propunem ca în cadrul probei teoretice să fie o subprobă teoretică prin evaluarea perceperii riscurilor, care este un test automatizat pe care candidatul la obținerea permisului de conducere deja urmează să-l susțină în fața computerului prin simularea circulației rutiere”, a precizat Postică.

În acest scop, va fi creat un grup de lucru care va evalua și testele de examinare existente, cât și concepția metodoligică de implementare a testului de percepere a riscurilor.

„Am făcut deja scrisori către reprezentanții societății civile și ai altor instituții de stat care sunt competente în domeniul siguranței circulației rutiere, astfel încât într-o săptâmână, maxim două, acest grup de lucru să fie instituit și să purcedem la evaluarea nemijlocită a testelor de examinare și a mecanismului de implementare a testului de percepere a riscurilor”, susține viceministrul TIC.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile