Logo Realitatea.md

UPDATE Violențe la București: Oamenii aruncă cu pietre și sticle, iar jandarmii ripostează cu gaze lacrimogene: Peste 200 de răniţi (foto/video)

10 August 2018, 21:31 // În lume

UPDATE 22.45 Bilanţul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după protestul de la București este de 221, informează autoritățile române. Dintre acestea, opt jandarmi şi şase civili au fost transportaţi la spital, cu răni care au necesitat intervenţia medicilor.

UPDATE 22.20 Noi incidente au loc în Piaţa Victoriei, după ce Jandarmeria a anunţat că în piaţă sunt şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal. Au fost persoane care au aruncat petarde, sticle şi alte obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei, informează Romaniatv.net.

Potrivit sursei, 172 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, anunţă ISU un nou bilanţ. Dintre acestea, 7 sunt jandarmi.

UPDATE 21.30 172 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, anunţă ISU un nou bilanţ. Dintre acestea, 7 sunt jandarmi.

UPDATE Jandarmeria semnalează că în Piața Victoriei au venit membri ai galeriilor de fotbal.

"În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente!

De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!", avertizează Jandarmeria.

Circa 40 de persoane, participante la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, București, au avut nevoie de ajutor medical, între acestea fiind patru jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte. Mai multe persoane au încercat să forţele gardurile, violenţele escaladând, iar jandarmii au folosit mai multe tipuri de gaze iritante, precum şi grenade cu gaze. 

Aproximativ 10.000 de oameni protestează în Piața Victoriei la această oră. Violențele se intensifică, iar jandarmii au pregătit tunurile de apă. Potrivit stiripesurse.ro, mai mulți oameni au adus torțe la miting.

Jandarmii au fost obligaţi să intervină în Piaţa Victoriei şi să folosească mijloacele din dotare pentru "oprirea şi stoparea celor care au exercitat în mod repetat şi continuu violenţe asupra forţelor de ordine, violenţe care au pus în pericol nu doar siguranţa şi sănătatea jandarmilor, ci şi pe cea a celorlalţi oameni de bună credinţă care se află în piaţă", a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

"Niciuna dintre revendicările acestor oameni sunt convins că nu se rezolvă cu acte de violenţă. Eu, cel puţin, nu înţeleg modul acesta de manifestare. Colegii mei au fost nevoiţi să folosească mijloacele individuale de protecţie pentru oprirea şi stoparea acestor persoane care au săvârşit astfel de acte. Intervenţia a fost una destul de dificilă, pentru că persoanele respective, grupurile violente, au folosit ca scut oamenii civilizaţi, care se manifestau paşnic, în sensul că i-au lăsat pe aceştia la contact cu noi, iar ei din spate şi din interiorul mulţimii au aruncat cu diverse obiecte şi au folosit toate mijloacele astfel încât să provoace această reacţie a forţelor de ordine", a precizat Enache la B1 TV.

El a făcut un apel la persoanele care sunt în piaţă "şi care probabil intenţionează să vină" să se delimiteze în mod clar de cei care au provocat violenţe, să-i lase pe colegii săi să intervină şi să extragă persoanele respective, iar participanţilor vulnerabili - bătrâni, persoane care sunt însoţite de copii, femei - le-a recomandat să evite zonele au loc astfel de situaţii tensionate, care impun o reacţie din partea forţelor de ordine.

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a atras atenţia că mesajele răspândite în spaţiul virtual de ameninţare cu moartea, de vărsare de sânge la adresa forţelor de ordine vor fi cercetate de instituţiile statului român.

Menționăm că ”Mitingul Diasporei” a început în jurul prânzului s-a desfăşurat paşnic, însă în jurul orei 18.40 câţiva protestatari au forţat gardul din faţa Guvernului României, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Mai multor persoane le-a venit rău, câteva primind îngrijiri medicale de la echipajele SMURD prezente în piaţă.

Cei prezenţi scandează sloganuri precum "Demisia, Demisia!", "Diaspora e cu noi!", "Unitate, unitate!", "Vrem ţara înapoi" şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

De asemenea, manifestanții au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

VEZI ȘI:

ÎN DIRECT! Mitingul diasporei la București: Românii se strâng astăzi în Piaţa Victoriei

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.3032%
USD USD 17.2491 -0.0093%
RUB RUB 0.2705 0.8200%
RON RON 4.1319 0.4156%
UAH UAH 0.6338 -0.1890%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile