Logo Realitatea.md

Vlad Plahotniuc, despre rezultatele alegerilor locale din Chișinău: Capitala merge mai departe pe calea pro-europeană

11 Iunie 2018, 22:46 // Actualitate

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, consideră că alegerile locale noi din cele 7 localități, care au avut loc la 20 mai curent și la data de 3 iunie, turul doi în municipiul Chișinău, s-au desfășurat „democratic și corect”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna.

„Sunt mai multe lucruri care trebuie remarcate după aceste alegeri. Voi începe cu faptul că, în ciuda speculațiilor și a unor campanii de manipulare, alegerile s-au desfășurat democratic și corect, iar o dovadă este inclusiv faptul că primar a devenit un reprezentant al opoziției. Vă amintiți cât de multe manipulări au existat în această campanie electorală că alegerile vor fi fraudate, în ambele tururi tema asta a fost una principală. S-a dovedit că nu a fost așa și că totul a fost doar minciună și victimizare. Din păcate, cei care au promovat aceste mesaje false nu au avut apoi bunul simț să aprecieze public modul în care s-au desfășurat aceste alegeri, s-au bucurat însă de rezultatul lor. Un al doilea lucru de remarcat este că se termină perioada de instabilitate politică la Primărie, fiindcă stabilitatea este necesară nu doar la nivel național, ci și la nivelul municipiului Chișinău și e momentul să se înceapă să se muncească în mod sistematic pentru oameni, pentru rezolvarea problemelor orașului”, a afirmat Plahotniuc.

În ceea ce privește rezultatul alegerilor, având în vedere prezența redusă a oamenilor la vot, Vlad Plahotniuc consideră că „nu putem remarca vreo victorie, dar avem o înfrângere importantă pentru socialiști, care în ultima perioadă luaseră un avânt cam mare”. „Cred că acest rezultat o să le mai tempereze visul de a câștiga de unii singuri alegerile parlamentare, asa cum se lăudau. La fel de important este semnalul dat de electoratul din Chișinău, prin care capitala merge mai departe pe calea pro-europeană. Ce țară cu aspirații pro europene mai eram noi cu un socialist primar și un socialist președinte al țării? PDM a subliniat și pe parcursul campaniei electorale acest aspect, faptul că e vital să nu câștige socialiștii alegerile din Chișinău”, a spus Plahotniuc.

Liderul democarților a menționat că formațiunea condusă de către acesta nu desemnat nici un candidat în aceste alegeri și nu a fost implicată în campania electorală, pentru a demonstra că PDM nu controlează totul în R. Moldova așa cum este acuzat de către opoziție.

„Credem că am făcut un gest corect că nu am desemnat candidat, l-am făcut într-un moment în care eram acuzați de opoziție că vrem să luăm Primăria Chișinău, că vrem să controlăm totul. Am demonstrat că nu este așa și am mai demonstrat cât de falsă este teza statului capturat. Cum poți să vorbești despre un stat capturat, când alegerile prezidențiale sunt câștigate de opoziția de stânga, iar cele pentru Chișinău de opoziția de dreapta? Rezultatul alegerilor din capitală aduce mai mult echilibru în stat, opoziția de dreapta are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte, să demonstreze de ce e capabilă. Astăzi nu există un singur pol al puterii în Republica Moldova, fiindcă vedem că ea este deținută în mod fragmentar de principalele forțe politice din țară – de stânga, de centru, de dreapta. Am putea spune că pe unele dimensiuni importante ale guvernării, avem un „stat capturat” de forțele de opoziție, dacă ar fi să folosim retorica unora”, a argumentat Plahotniuc.

Pentru a citi integral interviul accesați aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4692 -0.4031%
USD USD 16.9867 0.0972%
RUB RUB 0.2587 -0.0386%
RON RON 4.1716 -0.4273%
UAH UAH 0.6034 -0.2974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile