Logo Realitatea.md

Vlad Plahotniuc, pentru o revistă americană: Moldova are nevoie de suportul SUA și UE pentru ruperea regiunii transnistrene de sub influența Rusiei

25 Iulie 2017, 13:02 // Politica

Republica Moldova are nevoie de ajutorul Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru a reglementa conflictul transnistrean și pentru a scăpa regiunea separatistă din stânga Nistrului din zona de influență a Federației Ruse. Declarațiile îi aparțin liderului PD, Vlad Plahotniuc, care a întreprins recent o vizită de lucru în SUA, unde și-a exprimat poziția privind situația actuală din R.Moldova. 

Potrivit lui, susținerea Washingtonului și Bruxellesului va duce la reunificarea Republicii Moldova și nu va permite instalarea influenței ruse asupra întregului teritoriu a țării. Mesajul liderului PD a fost făcut public de o revistă americană prestigioasă „The Hill”

„Pe malul stâng al Nistrului se întinde un teritoriul de aproximativ 300 de km ce reprezintă o enclavă a Rusiei cu un potențial militar periculos. În Moldova- unde are loc o mișcare seceonistă de 25 de ani pe teritoriul statului nostru suveran, încercăm să evităm această soartă. Pentru aceasta avem nevoie de ajutorul prietenilor noștri din Statele Unite și UE”, a declarat Plahotniuc. 

Acesta a subliniat că rușii au circa 20.000 de tone de arme și muniții pe acest mic teritoriu separatist, situat la doar 60 km de Chișinău. 

„Pe lângă acestea, Moscova a impus un embargo comercial pentru mai multe produse moldovenești și ne-au hărțuit oficialii în timpul vizitelor la Moscova. Rusia exercită o influență omniprezentă în țara noastră și a avut o implicare în alegerile prezidențiale pentru a garanta numirea lui Igor Dodon în funcție de președinte a țării, acesta împiedicând guvernarea țării de a urma cursul pro-european și pro-Vest”, a menționat în editorialul său Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui, Republica Moldova își exprimă dorința de a se europeniza și dezvolta, astfel, are nevoie de suportul SUA și UE pentru a duce la bun sfârșit reformele inițiate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile