Logo Realitatea.md

Vlad Plahotniuc, pentru Wall Street Journal: R. Moldova are nevoie de ajutorul partenerilor vestici pentru a putea ține piept agresiunii rusești

28 Decembrie 2017, 15:31 // Politica

Republica Moldova este un stat multietnic și mândru, dedicat reformelor și democrației. Însă intervenția Federației Ruse subminează progresul, iar în acest context, avem nevoie de susținerea partenerilor noștri occidentali de a putea ține piept agresiunii acesteia. O declarație în acest sens a fost făcută de către președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în cadrul unui interviu pentru publicația americană ”The Wall Street Journal”.

”Mai bine de 25 de ani după ce Moldova și-a recâștigat independența, trupele rusești sunt încă staționate pe teritoriul țării, mai exact în regiunea transnistreană. Moscova refuză să recunoască suveranitatea noastră și, ca în Ucraina și Georgia de Est, oferă sprijin economic și militar grupurilor separatiste, al căror scop principal este de a împiedica fostele republici sovietice să se alinieze spre Occident. Astfel de "conflicte înghețate" reflectă o mentalitate ca pe vremea Războiului Rece care vede lumea ca fiind împărțită în sfere de influență orice autoritate pentru state mici. Aceste lucruri nu mai pot fi ascunse sub preș”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Politicianul a ținut să menționeze că Republica Moldova are nevoie de susținere din partea Occidentului pentru a combate propaganda rusească, ”având în vedere faptul că un procent semnificativ din populația Republicii Moldova este expusă la mass-media controlată de ruși, iar propaganda și anxietatea pe care o provoacă sunt printre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm”.

”Incitarea la ură a etnicilor și promovarea neîncrederii față de Occident sunt modalitățile Moscovei de a încerca să pună capăt reformelor democratice. Suntem hotărâți să oprim această propagandă, dar avem nevoie ca Occidentul să recunoască provocările cu care se confruntă Republica Moldova și să investească într-o piață media independentă”, a adăugat liderul democrat.

Făcând referire la ”prietenia” lui Igor Dodon cu Rusia, președintele democrat a declarat că forțele pro-rusești, în frunte cu șeful statului se vor intensifica în preajma alegerilor legislative din anul viitor, folosind toate instrumentele testate de Rusia în campaniile din Occident. De aceea ”alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2018 vor fi cruciale, oferind oficialilor din UE și SUA oportunitatea să denunțe amestecul electoral și să pună capăt avansului forțelor politice pro-ruse. Republica Moldova este un stat multietnic și mândru, dedicat reformelor și democrației. Însă intervenția Federației Ruse subminează progresul, iar în acest context, avem nevoie de susținerea partenerilor noștri occidentali de a ține piept”.

Realitatea.md menționează că la sfârșitul sesiunii legislative din acest an, Parlamentul R. Moldova şi-a menţinut votul pentru legea anti-propagandă care va limita transmiterea pe teritoriul R. Moldova a programelor analitice străine, inclusiv din Federaţia Rusă. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile