Logo Realitatea.md

Vom achita în troleibuzele din Chișinău cu un smartphone?! Tichetarea electronică va fi testată în curând în transportul public din capitală

06 Octombrie 2017, 15:30 // Societate
// Autor:  
Natalia Volontir

În curând, locuitorii capitalei vor putea achita călătoriile din transportul public prin intermediul unei aplicații de pe smartphone. Un proiect pilot de testare a tichetării electronice, urmează a fi implementat în Chișinău, chiar până la finele acestui an.

Potrivit președintelui fracțiunii PPEM din CMC, Ruslan Codreanu, în vehiculele de pe anumite rute de autobuze și troleibuze din capitală va fi afișat un cod QR, care va putea fi scanat cu o aplicație instalată pe smartphone: „Nu va fi nevoie nici de carduri, nici de bancomate, nimic. Acum acest sistem se testează și în orașul Odesa. Este totuși o problemă majoră ce ține de anumite categorii de călători, cum ar fi persoanele în etate, care nu utilizează smartphone-urile”, a precizat Ruslan Codreanu, abordat de Realitatea.md.

Această opțiune, potrivit consilierului municipal, poate fi introdusă în circa patru săptămâni și nu implică anumite costuri suplimentare pe care să le suporte municipalitatea, căci va putea fi testată gratuit. Ulterior, când va fi anunțată o licitație în acest sens, agenții economici vor propune diverse variante de introducere a tichetării electronice.

„Este și un proiect de decizie propus de funcționarii de la Primărie. Acesta e întocmit în baza unui studiu din anul 2013, dar care este învechit și arată niște costuri de 120 de milioane de lei, ceea ce noi am spus că este ireal, cu atât ai mult că această opțiune prevede și majorarea tarifului pentru călătoriile în transportul public”, a spus Ruslan Codreanu.

Proiectul propus de executivul Primăriei capitalei prevede introducerea tichetării electronice în două etape: mai întâi în autobuze și troleibuze, iar ulterior, și în microbuze. Potrivit proiectului, călătoriile se vor face în baza unui card, care va putea fi utilizat în toate mijloacele de transport public din capitală. De asemenea, biletul va permite transferul gratuit la o altă rută de transport public din Chișinău, timp de 60 de minute de la validare.

Perioada de tranziție de la actualul sistem de tichetare în transportul public la cel electronic ar dura, potrivit proiectului în cauză, de la șase luni, la un an.

E importat însă să specificăm că noi nu vom accepta proiectul propus de Primărie de 120 de milioane de lei, care prevede și majorarea tarifului la transportul public. Deocamdată vom discuta ce opțiuni mai sunt, astfel încât municipalitatea, dar mai ales cetățenii, să nu suporte costuri suplimentare”, a precizat în acest context, președintele PPEM din CMC.

E timpul deja să ne aliniem capitalelor europene și să trecem la sistemul de taxare electronică în Chișinău. Aceasta ne va permite să scăpăm de fraude și să economisim anual circa 40 mln lei, bani care vor fi investiți ulterior în modernizarea RTEC și a Parcului Urban de Autobuze" a menționat consilierul municipal.

Autoritățile municipale speră că un sistem de tichetare electronică în transportu public din Chișinău să fie introdus deja în 2018.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.7665%
USD USD 17.4521 0.6465%
RUB RUB 0.2364 0.5957%
RON RON 4.3476 0.7719%
UAH UAH 0.6167 0.0162%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile