Logo Realitatea.md

Voronin: Moldova trebuie să fie acolo unde sunt interesele sale, dar fără a întrerupe relațiile avantajoase cu UE

22 Octombrie 2014, 13:08 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Moldova trebuie să fie acolo unde sunt interesele sale, dar fără a întrerupe relațiile bilaterale avantajoase cu țările Uniunii Europene. Nu se poate atât de primitiv și unilateral să implicăm Moldova în diferite proiecte politice. Aceasta a declarat liderul comunist Vladimir Voronin în cadrul conferinței susținute astăzi, 22 octombrie, când se împlinesc 21 de ani de la fondarea PCRM.

„Uniunea Vamală nu este o structură politică. Nu este așa cum ne-a propus Uniunea Europeană, acea carte din 970 de pagini din care 220 sunt dedicate angajamentelor politice ale Moldovei. Uniunea Vamală este o organizație mult mai favorabilă Republicii Moldova, mai ales că piața acestor state CSI ne este cunoscută, acolo ne cunosc bine și noi îi cunoaștem bine pe ei. De aceea, sigur că Moldova trebuie să se dezvolte în acea direcție. Pur și simplu, această temă nu trebuie speculată politic. Aceasta poartă un caracter mult mai economic. Pur economic”, a opinat liderul comunist.

Potrivit lui Voronin, solicitarea unor partide politice privind denunțarea Acordului de Asociere este o speculație politică pentru a induce lumea în eroare și pentru a-și asigura în acest sens un câmp electoral și să intre în Parlament, iar de aceea nu trebuie să căutate legături între acestea.

„Am fost în relații bilaterale bune pe linia Uniunii Vamale. Din câte știm această uniune va fi redenumită în Uniunea Eurasiatică. De aceea, repet ceea ce am spus și pe 5 aprilie 2001 când am fost ales președinte: Moldova trebuie să fie acolo unde sunt interesele sale, fără a întrerupe relațiile avantajoase cu țările Uniunii Europene”, a mai opinat Voronin, menționând că abordarea partidelor care optează pentru un vector sau altul este „unilaterală și primitivă”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile