Logo Realitatea.md

Vreau să știu, pentru că am dreptul. Platforma care va ajuta cetățenii să solicite informațiile de interes public

29 Iunie 2018, 13:06 // Tech

Cetățenii au dreptul să solicite informații de interes public de la instituțiile publice și să împărtășească răspunsurile primite cu restul cetățenilor. Câți din noi știam despre aceasta sau, cel puțin, cine a încercat să-și exercite dreptul?

Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului” a lansat astăzi, 29 iunie, platforma „Vreauinfo.md”, cu sprijinul Freedom House, pentru ca fiecare să poată solicita informația, dar - în special - să conștientizeze că are un astfel de drept.

„Ne-am propus să diminuăm încălcarea dreptului oricărei persoane la liberul acces la informație de interes public. Scopul a constituit inițierea unui dialog cu furnizorii de informații pentru a încerca să schimbăm practicile de îngrădire nejustificată la informațiile de interes public”, a explicat Stela Pavlov, coordonatoare de proiecte la Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului”, precizând că astfel se va încerca încurajarea autorităților să aplice corect legea.

Pentru lansarea portalului a fost organizată o masă rotundă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele activităţilor de litigare strategică privind accesul la informații de interes public, fiind puse în discuție posibilităţile actuale ale accesului la informaţiile de interes public, precum şi aspectul inovativ al platformei, în măsură să contribuie la îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public.

Totodată, cum funcționează, de la cine putem cere informații, ce informații deja au fost solicitate și, mai ales, cum se face o solicitare de informație - vom afla direct de pe portal - Vreauinfo.md.

NOTĂ: Legislaţia privind accesul la informaţie are la bază Constituţia Republicii Moldova, tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte, prezenta lege şi include prevederile altor acte normative care reglementează raporturile ce ţin de accesul la informaţie. 
Pentru a afla care sunt informaţiile oficiale și care sunt informaţiile oficiale cu accesibilitate limitată, consultați Legea privind accesul la informație, accesând aici.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile