Logo Realitatea.md

Zeci de oameni au murit într-un atac chimic în Siria. Damascul neagă implicarea forţelor guvernamentale

08 Aprilie 2018, 17:50 // În lume

Zeci de persoane au murit în urma unui atac chimic în oraşul Douma, din Ghouta de Est, a anunţat Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS). Autorităţile din Damasc au dezminţit informaţiile, în vreme ce Statele Unite au cerut o reacţie internaţională imediată în cazul în care informaţia se va confirma.

SAMS a anunţat că 41 de persoane au fost ucise, în vreme ce alte surse susţin că numărul victimelor este mai mare – serviciile civile de apărare şi salvare afirmă că ar fi decedat 150 de oameni. Damascul a negat informaţiile apărute sâmbătă seară, conform cărora forţele guvernamentale ar fi lansat un atac chimic, şi a susţinut că rebelii din Douma răspândesc informaţii false, scrie Adevarul.

Trupurile neînsufleţite a zeci de copii, femei şi bărbaţi au fost arătate într-un video publicat de activişti: „Oraşul Douma, 7 aprilie. E un miros puternic aici”, se putea auzi o voce în fundalul clipului.

SUA a spus că „cere o reacţie internaţională imediată” în cazul în care se dovedeşte că informaţiile privind atacul chimic se adeveresc. Preşedintele Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, a preluat aproape întreg controul asupra regiunii Ghouta, numai oraşul Douma a rămas în mâinile rebelilor.

Vineri, forţele guvernamentale au reînceput bombardamentele asupra oraşului Douma. Ofensiva din Ghouta a fost una dintre cele mai dramatice din războiul sirian, lăsând în urmă peste 1.600 de civili morţi, a arătat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Aceeaşi instituţie a declarat, însă, că nu poate confirma dacă au fost folosite arme chimice în atacul de sâmbătă.

Rami Abdulrahman, directorul Observatorului, a declarat că 11 oameni au murit din cauza asfixierii cu fumul provocat de armele convenţionale lansate de forţele guvernamentale. În total, 70 de oameni au suferit probleme respiratorii. SAMS a spus că o bombă cu clor a lovit spitalul din Douma, ucigând şase oameni, iar un al doilea atac, cu „agenţi micşti”, inclusiv neurotoxine, a lovit clădirea alăturată.

Citeste tot despre: atac chimic, Damasc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6939 -0.2977%
USD USD 17.5518 -0.3678%
RUB RUB 0.2787 -0.3575%
RON RON 4.1700 -0.1150%
UAH UAH 0.6847 1.2570%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile