Logo Realitatea.md

Zi grea la Judecătoria Buiucani: Magistrații au emis MANDATE DE AREST pe numele suspecţilor în dosarul ”ASEM” (VIDEO)

07 Iunie 2018, 16:13 // Societate

UPDATE 16:13 Conform deciziilor luate astăzi de către magistrați, 3 persoane (intermediari) au primit arest preventiv pentru 30 de zile; 2 persoane (profesori) – arest la domiciliu pentru 30 de zile; 1 persoană (profesor) – control judiciar pentru 30 de zile.

UPDATE 16.00 O altă profesoară a fost plasată în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Asta deși procurorii au solicitat arest preventiv. Și de această dată, suspecta a refuzat să facă declarații. Apărătorul acesteia a declarat că va contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău conform legislației în vigoare. Potrivit lui, clientul său pledează nevinovat și că nu are nicio tangență cu acest caz.  

”Ea nu a pretins și nici nu a primit niciun ban. Este lector universitar, activează timp de 25 de ani în cadrul ASEM. Este o greșeală gravă a organului de urmărire penală că a fost reținută. Au fost prezentate probe, dar acestea nu confirmă nici direct și nici indirect nicio bănuială. Sperăm că în timp apropiat se va clarifica și clienta mea va fi scoasă de sub urmărire penală”, spune avocatul Oleg Bondarenco.

UPDATE 15.00: Judecătorii au emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile în izolatorul CNA pentru o altă persoană reținută în cazul ”ASEM”. Suspectul a refuzat să facă declarații în fața camerelor de luat vederi.

UPDATE 14.00: Procurorul care investighează caz, Mariana Botezatu a declarat că unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală, iar alții – nu. Potrivit acesteia, în prezent au loc măsuri speciale de investigații pentru a stabili toate circumstanțele și a identifica persoanele implicate în schema infracțională.

”Așa cum s-a menționat anterior, există o bănuială rezonabilă că persoanele acționau în cadrul unui grup criminal organizat. Intermediarii primeau de la studenți mijloace bănești ce nu li se cuvin, iar apoi le transmiteau la profesori, precum și altor intermediari. Relevant este că din sumele respective, își rețineau și ei careva mijloace bănești. Această schemă infracțională a durat un timp îndelungat, noi documentăm prin diferite măsuri speciale de investigație, urmărirea penală este la etapa incipientă. Urmează să stabilim tot cercul ce complici și participanți la săvârșirea infracțiunii. Unii colaborează cu ancheta, iar alții nu, dar trebuie să ținem cont de prezumția nevinovăției”, a declarat procurorul Mariana Botezatu.

UPDATE 13.45: Încă un suspect în dosarul ”ASEM” a primit 30 de zile în izolator. 

UPDATE 12.55: Pe numele unuia dintre profesorii suspecți a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 12.30: Magistrații au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele unui alt suspect în dosar.

UPDATE 12.00: O profesoară din cadrul ASEM a fost plasată sub control judiciar pe un termen de 30 de zile. Procurorul Silviu Burlacu a declarat presei că suspecta are mai multe capete de acuzare.

Procurorii solicită astăzi mandate de arestare pentru 6 persoane din cele 9 reţinute în dosarul examenelor fraudate de la Academia de Studii Economice (ASEM). În privinţa altor trei persoane, care cooperează cu urmărirea penală, urmează a fi aplicată măsura "obligaţiunea de nepărăsire a localităţii". 

Foto simbol

Realitatealive.md se află la Judecătoria Buiucani pentru a transmite ultimele informații. Urmărește în direct:  

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost. Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

VEZI ȘI:

Dosarul ”ASEM”: CNA şi PA anunță ce sumă de bani au ridicat în urma percheziţiilor

Ministerul Educației, despre dosarul de corupție de la ASEM: „Asemenea acțiuni trebuie curmate”

Rectorul ASEM, despre scandalul cu mită: „Rețelele nu au funcționat în ASEM, dar unii profesori nu au rezistat tentației”

Pavel Filip comentează scandalul cu mită de la ASEM: „Cineva își bate joc de viitorul Republicii Moldova” (VIDEO)

Boc boc, CNA la ușa ta! Momentul în care un bănuit în dosarul ”ASEM” transmite peste balcon o geantă cu bani (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile