Logo Realitatea.md

Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități: Realizările și perspectivele Ministerului Muncii pe acest segment (VIDEO)

28 Noiembrie 2016, 15:57 // Societate

Elaborarea noului Program național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022; elaborarea Setului de indicatori pentru monitorizarea implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități; comasarea compensației pentru călătorii în transportul în comun urban, suburban şi interurban și compensaţia anuală pentru cheltuielile de deservire cu transport, sunt câteva dintre realizările pe care le prezintă Ministerul Muncii în contextul marcării pe plan internațional a Zilei persoanelor cu dizabilități. 

Foto simbol

„Activitatea MMPSF a fost orientată spre îmbunătățirea cadrului legislativ de protecție socială a persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale a acestora. Printre principalele progrese înregistrate se mai numără: stabilirea modului de prestare a serviciilor de reabilitare profesională în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, aprobarea Regulamentului cadru privind organizarea și funcționarea Internatului psiho-neurologic pentru persoane adulte cu dizabilităţi și aprobarea Planurilor de transformare a Internatului Psiho-Neurologic din s. Bădiceni, r. Soroca și a Casei internat pentru copii cu dizabilități mintale Orhei”, susțin reprezentanții Ministerului. 

Totodată, în perioada 28 noiembrie-6 decembrie Ministerul Muncii va desfășura o serie de activități dedicate Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități. Astfel, miercuri, 30 noiembrie, la Centrul Comercial Atrium vor avea loc master-class-uri, expoziţie cu vânzare a lucrărilor confecţionate de către persoanele cu dizabilităţi, inclusiv beneficiari ai instituţiilor subordonate ministerului ș.a.

La data de 2 decembrie, la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, va avea loc inaugurarea Expoziției de fotografii Lumea aşa cum o văd Eu”, realizate de către tinerii cu dizabilităţi.

Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată anual la 3 decembrie. Această zi a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în anul 1992, iar marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea susținerii demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4692 -0.4031%
USD USD 16.9867 0.0972%
RUB RUB 0.2587 -0.0386%
RON RON 4.1716 -0.4273%
UAH UAH 0.6034 -0.2974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile