Logo Realitatea.md

Ziua "neagră" a anului 1941! Victimele primului val de deportări au fost comemorate la Chișinău (GALERIE FOTO/VIDEO)

13 Iunie 2017, 15:19 // Actualitate

Noaptea de 13 iunie rămâne una neagră pentru mii de familii de basarabeni. În 1941, în miez de noapte acestea au fost scoase forțat din case și aruncate în vagoanele pentru transportarea animalelor, fără să știe care va fi soarta lor de mai departe. Destinația finală a fost Siberia, însă nu toți au reușit să supravieţuiască drumului morții. La 76 de ani de la tragicul eveniment, victimele deportărilor au venit cu amintiri grele și un buchet de flori în memoria celor care au simțit pe propria piele ce înseamnă regimul stalinist. Evenimentul a început cu un marș de comemorare. 

Embed:

Vasile Tătaru avea doar cinci ani atunci când oameni înarmați au intrat în casa lor, i-au trezit familia și i-au urcat într-o mașină. Pentru el aceste amintiri sunt pline de durere.

„Pentru mine este o aptă foarte dureroasă în viața mea. Acolo am venit, tăticu a început să muncească. Tăticul a terminat cinci clase românești. A început să lucreze cu mămica, a început să facă casă, masă, găini, gospodărie”.

Cândva copii înfricoşaţi de cruzimea regimului, astăzi - cărunți şi obosiți. În această zi ei își comemorează mamele, tații, rudele care nu s-au mai întors vii în urma deportărilor. Deși au trecut mai bine de șapte decenii, ei spun că amintirile acelor vremuri vor rămâne veșnic vii.

„Dimineața de la ora cinci s-a apropiat o mașină au venit patru cinci soldați înarmați, la țară oamenii nu posedau limba rusă și și au spus În mașină, cu automatele și ne-au luat. A fost tare greu, de ce că doar cu mama și cinci copii”.

„Eram tânără, aveam șapte ani, acolo am terminat șapte clase și apoi am venit aici. Eram atunci copii și când a venit mașina, doar noi era, fratele mai mic și eu, și noi ne-am suit în mașină”.

Victimele regimului stalinist au fost comemorate şi de președintele parlamentului Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip. Reprezentanții guvernării au menționat că perioada deportărilor este o pagină neagră și plină de lacrimi în istoria mondială.

„Imaginativa numărul sutelor de mii de oameni care au suferit, că doar pentru primul val au fost pregătite peste 1300 de vagoane, 15 minute celor ca să-și strângă lucrurile și să-și ia rămas bun de prieteni sau de la rude. Și plecau cei mai buni. E o pagină din istorie care trebuie să o învățăm. Trebuie să învățăm lecția așa încât să nu mai ajungem să promovăm valori care ne sunt nouă străine sau care au a făcut în așa fel încât să sufere populația”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Cineva din filozofii eseiști spunea că dacă nu ai memoria istoriei riști să o repeți. Astăzi suntem aici pentru a pomeni victimele care au avut de suferit după valul primelor deportări din RM din 1941. Eu cred că nu există familii în RM care nu ar avea legătură cu cei care au fost deportați. Noi astăzi am ales ca direcție de dezvoltare a țării o direcție care înseamnă alte valori , care înseamnă o democrație autentică”, a adăugat premierul Pavel Filip.

De asemenea, la monumentul în memoria victimelor deportărilor au venit și membrii Partidului Liberal. Președintele PL Mihai Ghimpu a constatat cu regret că moldovenii nu și-au învățat lecția.

„Atunci când din mulțime se ridică un dictator care crede că toată lumea trebuie să gândească și să judece la fel ca el. Ideologia impusă cu forța întotdeauna aduce la tragedie. Toată Basarabia nu accepta ocupația și ideologia comunistă”, a menționat și liberalul Mihai Ghimpu.

De la eveniment a lipsit preşedintele țării Igor Dodon.

Primul val de deportări în masă a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Atunci au fost exilate peste 22 de mii de persoane. În total, au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951, iar numărul celor deportaţi a fost de aproape 58 de mii de oameni.

Citeste tot despre: depuneri de flori
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.0000%
USD USD 17.4521 0.0000%
RUB RUB 0.2364 0.0000%
RON RON 4.3476 0.0000%
UAH UAH 0.6167 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile