Logo Realitatea.md

Гудбай, America! Spioana Butina, condamnată la 1,5 ani de închisoare, și legătura cu Putin

27 Aprilie 2019, 17:47 // În lume

Rusoaica Maria Butina a fost condamnată la 18 luni de închisoare de către o instanță din SUA, care a admis în totalitate demersul procurorilor. Butina a fost învinuită de spionaj pe teritoriul american în favoarea Rusiei.

Maria Butina este originară din Siberia și s-a remarcat încă acum câțiva ani, prin 2014, atunci când a militat în favoarea unei organizații ruse de distribuire a armelor cu titlu de „Dreptul la arme”. Ea a denunțat reglementarea strictă a armelor în țara sa, făcând fotografii cu un pistol în mână.

Numele ei a devenit cu siguranță cunoscut după ce a fost reținut anul trecut.

Ea ar fi încercat să creeze un canal de comunicare între politicienii americani și ruși pentru a promova interesele Rusiei. BBC Russia scrie că planurile ei erau ambițioase, dar a reușit să cunoască doar câțiva politicieni din SUA și să se infiltreze la câteva ceremonii private.

Instanța din Columbia a pus punct vineri acestui dosar de rezonanță. Rusoaica a fost condamnată, deși apărarea sa a cerut o pedeapsă mai blândă, odată ce Butina se află în arest preventiv din 15 iulie 2018.

S-a mai dispus ca rusoaica să fie deportată acasă, dar după ispășirea pedepsei - 9 luni (n.r. 9 luni + perioada în care s-a aflat în arest preventiv).

Totuși, Butina are posibilitatea să atace această hotărâre în instanța superioară timp de 14 zile - termenul pus la dispoziție de legislația SUA.

Instanța a recunoscut că femeia nu a spionat în adevăratul sens al cuvântului, dar sunt dovezi că încerca să cunoască politicieni importanți care ar fi putut să influențeze relațiile cu Washington-ul și Moscova.

Informațiile pe care le afla de la acești politicieni le transmitea funcționarului rus - Aleksandr Torșin (n.r. președintele Consiliului Federației Adunării Federale a Federației Ruse), ceea ce amenință securitatea națională a SUA.

Acest Torșin ar fi totodată bancherul apropiat lui Vladimir Putin. Și chiar dacă rusoaica nu avea legături directe cu Serviciul de Informații al Rusiei, instanța americană a spus că făcea parte dintr-un complot al Kremlinului care avea scopul de a se infiltra în perioada alegerilor din 2016, în urma cărora, a fost ales președinte al SUA Donald Trump.

Cazul însă se pare că nu are nicio legătură cu raportul procurorului american Rober Mueller privind amestecul rușilor în campanie și scrutin, făcut public săptămâna trecută.

Maria Butina și-a recunoscut vina, sperând la eliberare

Butina a vrut să convingă instanța că se căiește sincer și că vrea să se întoarcă acasă: „Am venit în SUA pentru a obține o diplomă în studii, pentru că America este cel mai bun loc din lume pentru asta. Nu am venit la comandă, dar în asemenea condiții nu-mi rămâne decât să mă căiesc. Am vrut să-mi fac legături în relații internaționale. Îmi pare rău pentru că am comis infracțiunea. Reputația mea este ruinată - atât în țară, cât și peste hotare. Îmi asum responsabilitatea pentru acțiunile mele”.

Tot ea a spus cu o voce tremurândă că a vrut, de fapt, să-și aducă un aport la crearea unor relații de prietenie dintre SUA și Rusia.

Ambasada Rusiei în SUA a declarat că nu este de acord cu verdictul emis de instanță, calificându-l „o nelegiuire flagrantă a unei Themis (n.r. zeița dreptății în mitologia greacă) americane”.

#FreeMariaButina EMBASSY STATEMENT We are appalled by the blatant lawlessness of the U.S. Justice System. We regret to...

Publicată de Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США pe Vineri, 26 aprilie 2019

Reacția lui Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că sentința emisă pentru Maria Butina reprezintă o fărădelege, mai ales, în contextul în care nu este clar ce infracțiune a comis aceasta.

El a mai adăugat că ancheta nu a relevat niciun fel de probe, dar americanii nu au putut s-o lase să plece, pentru că s-au luptat pentru onoare epoleților.

NOTĂ: Гудбай - din l. eng. Goodbye - Adio!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile