Logo Realitatea.md

„Aveți frică de Dumnezeu!” Pe site-ul Mitropoliei, scrie despre interzicerea construcției bisericii pe teritoriul unei grădinițe

20 Februarie 2020, 15:17 // Societate

„Ne adresăm grupului minoritar de cetățeni care cu înverșunare se opun construcției: Aveți frică de Dumnezeu! Încetați a ponegri Biserica! Nu vă opuneți edificării unei lucrări unice de educație moral-spirituală a copiilor. Nu instigați la ură și discordie!”. Asta spune Mitropolia cu referire la faptul că a fost interzisă construcția bisericii pe teritoriul grădiniței nr.150 din sectorul Rîșcani al capitalei. Ba mai mult, a îndemnat opinia publică, ong-uri, inclusiv, și mass-media să se abțină de la comentarii până la soluționarea problemei.

„De aproximativ 2 ani, Biserica Ortodoxă din Moldova este supusă unei ponegriri în sursele mass-media legat de construirea bisericii cu hramul „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor”. Procesul de construcție al edificiului a pornit în bază legală, fiind autorizat de către organele competente la data de 29.02.2016”, se plânge Consiliul parohial al Bisericii „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor”.

„Pe lângă această biserică închinată copiilor, urmează să activeze un Centru de educație moral-spirituală și o bibliotecă cu literatură creștin-ortodoxă pentru copii și școlari.

Întrucât cunoaștem că școala s-a născut în tinda Bisericii, cea din urmă are un rol deosebit educaţional şi călăuzitor pentru poporul nostru. Prezența locașului de cult pe acest teritoriu nu pereclitează, nici nu dăunează procesului educațional, ci se constituie drept un reper spiritual și sprijin moral în aceste vremuri și situaţii de criză pentru societatea noastră.

Terenul de joacă nu a fost ocupat abuziv, ci conform normelor legale, iar spre finalul lucrărilor de construcție, pe lângă edificiul eclesial, va fi amenajat un teren de joacă modern cu o terasă destinată activităților copiilor.

Potrivit rostului celor două instituții, al Bisericii și cel al Școlii, cele două nu pot fi separate și este practic imposibil de a face abstracție de activitatea uneia sau a celeilalte, cu atât mai mult cu cât, potrivit rezultatelor ultimului recensământ (2014) din țara noastră peste 96 % din cetățenii ce și-au declarat apartenența religioasă sunt membri ai Bisericii Ortodoxe”, scrie în același comunicat de pe site-ul Mitropoliei.

Actele despre care vorbește Consiliul parohial al Bisericii „Sf. Stelian, Ocrotitorul copiilor” au fost emise pe vremea când încă Dorin Chirtoacă era primar al capitalei. Despre caz, au sesizat activiștii de la „Părinți Solidari” acum patru ani, care de altfel au și organizat proteste în acest sens. 

Amintim că, anterior, procurorii au inițiat o urmărire penală pentru a stabili circumstanțele în care a început construcția bisericii în cauză. Până atunci însă, viceprimarul Victor Chironda a solicitat să fie sistate orice lucrări pe teritoriu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile