Logo Realitatea.md

„Avia Invest” a atacat R. Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cerând despăgubiri de 885 milioane de euro (VIDEO)

18 Mai 2020, 18:01 // Actualitate

Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest”, directorul companiei Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou, a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm. Anunțul a fost făcut de către acesta astăzi, în cadrul unui briefing online.

 Komaksavia Airport Invest este fondatoarea „Avia Invest” și care deține 95% din acțiunile acesteia. Potrivit lui Menelaous, compania se confruntă în prezent cu o tentativă de atac raider la nivel de stat. „Insist asupra faptul că este o decizie impusă. Nicio companie din lume nu este în stare să activeze normal, fiind în continuă presiune din partea statului de-a lungul mai multor luni de zile“, a declarat Menelaou.

El a amintit că decizia de concesionare a aeroportului a fost întotdeauna motiv de declarații politice provocatoare, dar presiunile asupra companiei au devenit cu adevărat dure anume atunci când Aeroportul a devenit unul din cele mai moderne, dotate tehnic și confortabile aerogări din întreaga regiune, „datorită investițiilor imense făcute de „Avia Invest”.

Autoritățile țării au profitat de criza pandemică pentru a trece de la amenințări tacite la acțiuni decisive. Este vorba, de fapt, despre un atac raider, care este realizat nu de niște afaceriști specializați în atacuri, ci chiar de către stat. De mulți ani fac investiții în diferite țări ale lumii, dar este prima dată când mă confrunt cu presiuni atât de mari”, a declarat Andreas Menelaou, directorul companiei Komaksavia Airport Invest.

Andreas Menelaou a remarcat faptul că Guvernul a încălcat flagrant acordul de concesiune, hotărând să însușească 50% din taxa pentru modernizarea aeroportului. Însă „ultima picătură” a fost declarația recentă a lui Igor Dodon la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, când președintele a declarat că „Avia Invest” va fi declarată ca falimentară, fapt ce ar permite rezilierea contractului de concesiune”.

Astfel de declarații, care ar fi mai potrivite pentru un raider cinic, și nicidecum pentru un președinte de țară europeană, nu mai lasă loc de îndoială în privința planurilor domnului Dodon și a determinării sale să folosească tot arsenalul de pârghii ale statului pentru a pune presiune pe business.  Există o opinie că în spatele acțiunilor domnului Dodon sunt anumite interese politice”, a spus Andreas Menelaou.

Andreas Menelaou a reiterat că autoritățile au privat compania de dreptul de a reglementa conflictul pe cale amiabilă, în cadrul unui dialog profesionist și nu i-a lăsat altă ieșire decât să apeleze la arbitrajul internațional. „Repercusiunile financiare cauzate de apucăturile autorităților moldovene în tentativa lor de a încălca obligațiile contractuale vor cădea pe spatele țării”, a conchis directorul companiei Komaksavia Airport Invest.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile