Logo Realitatea.md

„Ceaika”, filmul care prezintă legăturile strânse între înalți funcționari ai Procuraturii Generale ruse, rudele acestora și lideri ai grupărilor criminale (VIDEO)

02 Decembrie 2015, 11:33 // În lume

Fiul cel mare al procurorului general al Federației Ruse, Artem Ceaika, și fosta soție a procurorului general adjunct al Rusiei, Olga Lopatina, sunt proprietarii unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de cinci stele amplasate pe peninsula grecească Halkidiki. Mai mult ca atât, cei doi sunt și vecini ale unor ville de lux amplasate chiar pe malul mării, nu departe de hotelul „Pomergranate”, iar Olga Lopatina activează în strânse legături cu mai mulți înalți funcționari ai Procuraturii și lideri ai unor grupări criminale. Dezvăluirile au fost făcute într-o investigație a politicianului rus Aleksei Navalnîi.

captură: chaika.navalny.com

Potrivit lui Navalnîi, „Pomegranate Wellness Spa Hotel” a fost redeschis în mai 2014, după o reconstrucție de nouă luni care a costat, conform estimărilor între 25 și 29 de milioane de euro. Atunci la prezentare au participat atât reprezentanți ai elitei grecești, cât și politicieni și oameni de afaceri ruși. Chiar și ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinskii, a ținut un discurs de pe scenă și-a exprimat speranța că în hotel vor avea loc manifestări în cadrul Anului Culturii ruse în Grecia.

În urma investigațiilor a ieșit la iveală faptul că proprietari ai hotelului sunt Artem Ceaika - fiul cel mare al procurorului general al Federației Ruse, Iurii Ceaika, și Olga Lopatina - fosta soție a procurorului general adjunct, Ghenadii Lopatin.

Olga Lopatina este și coproprietar al firmei „Sahar Kubani”, care deține 25% din capitalul firmei alături de soțiile a doi bandiți ruși Serghei Țapok și Veaceslav Țepoveaz, condamnați pentru omorul a 12 persoane, inclusiv copii, la 20 de ani și pe viață. Angela-Maria Țapok și Natalia Țepoveaz dețin câte 25% din acțiunile „Sahar Kubani”, iar cel de-al patrulea coproprietar al firmei (25%) este Nadejda Staroverova - soția unui alt înalt funcționar al Procuraturii Generale din Rusia - Aleksei Staroverov.

Acum un an, în noiembrie 2014, Staroverov a fost „înlăturat temporar” din funcție, după ce în casa acestuia a fost descoperită „gruparea GTA”, membrii căreia au omorât și jefuit 14 persoane pe șoselele din suburbiile Moscovei. Tot în casa acestuia, unde membrii grupării figurau ca paznici, au fost descoperită o cantitate impunătoare de arme și muniții.

Un alt procuror în rang de general implicat în aceste scheme este și procurorul regiunii Krasnodar, Leonid Korjinek, prieten apropiat al procurorului general Iurii Ceaika și protector al activității banditești a criminalilor Serghei Țapok și Veaceslav Țepoveaz.

„În așa mod, concluzionează Aleksei Navalnîi în investigația sa, Procuratura Generală a Federației Ruse acționa și continuă să acționeze în comun cu unii din cei mai temuți criminali și grupări criminale, anihilând iluzia nepărtinirii și Justiției în Rusia”.

Vedeți mai jos filmulețul realizat de Aleksei Navalnîi, iar investigația o puteți citi aici:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile