Logo Realitatea.md

„La Soacra”: Un dosar întins pe 3 ani cu victime care tot așteaptă să li se facă dreptate. Punct și de la capăt

16 Septembrie 2019, 11:54 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Din mai 2016 până-n martie 2019, adică trei ani, dosarul „La Soacra” a tot umblat prin cele trei instanțe naționale, ca într-un final să revină la Curtea de Apel Chișinău, după ce Curtea Supremă de Justiție a dispus rejudecarea. Copii lăsați fără părinți și părinți lăsați fără copii... au rămas captivi ai (in)justiției.

Era sâmbătă, 9 ianuarie 2016, când încă mai predomina febra sărbătorilor de iarnă. La ora 13:30, s-a produs o deflagrație în cafeneaua „La Soacra” din apropierea Pieții Centrale, care a luat patru vieți și a lăsat 13 oameni cu schele.

Această cafenea a fost fondată de Andrei Iarîna și gestionată de soția sa, Alina Iarîna. Activa din 2015. Acolo, au fost angajate la negru cinci persoane: Nicoleta Gladiuc (bucătărească); Angela Oprea (vânzătoare); Irina Mazîlo (spălător de vase); Mariana Voina (bucătar-șef) și Andrei Arapan (hamal).

Primele trei angajate au decedat la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, România. Ultimele două persoane au scăpat cu viață, dar s-au ales cu vătămări corporale. S-a stins din viață și un vizitator.

Explozia s-a produs de la un aragaz alimentat cu gaze lichefiate din recipiente în formă de butelii cu termen de exploatare expirat pe care le-au instalat proprietarii cafenelei. Deși angajații de nenumărate ori s-au plâns că miroase a gaz, Alina Iarîna nu a făcut decât să dea mită unor funcționari ca să închidă ochii...

Mita de la 200 la 1.000 de lei (care a costat familii distruse):

Trei funcționari publici au fost condamnați în acest dosar. Istoria începe cu Vasilii Toma, care deținea funcţia de asistent al medicului igienist în cadrul Centrului de Sănătate Publică Chişinău. Atunci când s-a prezentat în cafenea pentru a evalua activitatea, a acceptat mita de 200 de lei.

Mai mult, a făcut o înțelegere - să primească pentru fiecare vizită ulterioară câte 200 de lei. În total, timp de câteva luni a acumulat 1.000 de lei. Vina nu și-a recunoscut-o.

El a fost condamnat în prima instanță la 2 ani de închisoare și la o amendă de 20.000 de lei, însă Curtea de Apel i-a triplat pedeapsa - 6 ani și 6 luni cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice 11 ani.

Nici Sergiu Popel nu și-a recunoscut vina. Deţinând funcţia de şef al Secţiei apărare împotriva incendiilor a Detașamentului salvatori şi pompieri Centru al Direcției situații excepționale Chişinău a Serviciului protecției civile şi situațiilor excepționale al MAI, a luat o mită de 1.000 de lei de la Alina Iarîna. Probele arată că el știa despre insuficiențele de securitate antiincendiară existente în local, dar a luat banii și nu a stopat activitatea.

El a fost condamnat mai întâi la 6 ani de închisoare, după care la 7 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice 12 ani.

Ludmila Boşcanean, pe atunci specialist principal în secția Reglementarea activității unităților de alimentație publică a Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică şi Prestări Servicii a Consiliului municipal Chişinău, în schimbul a 200 de lei a emis acte pentru a fi posibilă autorizația sanitară de funcționare, chiar dacă a depistat că se încalcă legea acolo. 

„Nu am pretins și nu voi pretinde niciodată să primesc bani străini, sunt niște bani ușori și necinstiți. Sunt obișnuită să-i câștig cinstit”, a spus aceasta la una din ședințele de judecată.

Inițial, ea a fost achitată și amendată cu doar 20.000 de lei, după care a fost condamnată la 6 ani și 6 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice 11 ani. La acea ședință, i-au dat lacrimile și a leșinat în sala de judecată a instanței de apel.

Anume pentru acești trei funcționari, ultima instanță a dispus rejudecarea cauzei într-un alt complet de judecată. Vasilii Toma și Ludmila Boșcanean a fost eliberați până la o nouă decizie definitivă.

Soții Alina și Andrei Iarîna

Pedeapsa lui Andrei Iarîna a fost menținută de toate cele trei instanțe. El a fost recunoscut vinovat pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii și de securitate în secția supusă pericolului exploziei, care a provocat decesuri, și a fost condamnat la 6 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a exercita o activitate legată de gestionarea întreprinderilor comerciale pe un termen de 2 ani.

Soția sa a fost condamnată mai devreme. Cauza Alinei Iarîna a fost disjunsă și examinată într-o procedură separată față de ceilalți, pentru că și-a recunoscut vina. Așa a reușit să beneficieze de reducerea cu o treime a limitei de pedeapsă prevăzută pentru ceea ce a comis - 4 ani și 1 lună de închisoare, în penitenciar de tip deschis.

Alina Iarîna nu a fost încarcerată, pentru că avea copii minori la întreținere. Cea de-a doua instanță i-a micșorat termenul la 3 ani și 6 luni. Condamnata a ajuns la Penitenciarul nr.7 Rusca.

Avocatul său s-a adresat și la CSJ, spunând că trebuie să se ia în vedere că clienta sa „este o persoană pozitivă, nu are antecedente penale”. Pedeapsa a fost menținută.

Aici este de menționat că angajații audiați la alte ședințe au declarat că șefa lor își permitea să ridice tonalitatea vocii și, când spre exemplu, au rugat-o să le dea apă caldă pentru a spăla vesela, ea le-a spus: „căliți-vă”

În vara lui 2018, Alina Iarîna a decis să se folosească de efectul retroactiv a legii penale, adică vrea să i se stabilească executare în penitenciar a jumătate din pedeapsă și restul să fie suspendată. Cererea sa de la Rusca a fost respinsă de Judecătoria Hîncești, însă Curtea de Apel, în primăvara acestui an, a casat încheierea și a trimis cauza la rejudecare tot în instanța de fond, dar în alt complet. 

Ce se întâmplă cu dosarul?

Odată ajuns înapoi la Curtea de Apel Chișinău la începutul lunii iulie, dosarul nu a fost distribuit de urgență spre examinare, or nu există un astfel de mecanism de măsurare a importanței. Într-un final, a fost pus pe masa judecătorului Alexandru Spoială care din 22 iulie și până pe 30 august s-a aflat în concediul anual de odihnă. Victimele exploziei în disperare au organizat protest în față instanței, nemulțumite de tergiversarea procesului.

„Din iulie, nu a fost programată nicio ședință de judecată. Noi umblăm pe drumuri, iar ei stau la odihnă. Sigur, au dreptul la concediu, dar nici chiar trei luni de zile. Sunt persoane care au venit de la Ștefan Vodă, de la Hâncești, eu sunt din Ciorescu. Deja ne-a ajuns cuțitul la gât, sunt 3 ani de zile și nu este nicio decizie finală, ca să mergem pe partea civilă să cerem despăgubiri. Pentru persoanele care au rămas în viață câte 1 milion de lei, pentru cele decedate câte 2 milioane de lei”, a povestit pentru Realitatea.md Andrei Arapan, unul dintre angajații cafenelei rămas în viață, dar care și-a pierdut iubita însărcinată în a opta săptămână - Nicoleta Gladiuc - tot angajată „La Soacra”.

Unul dintre avocații Promo-lex care se ocupă de caz, Dumitru Petru Sliusarenco, ne-a explicat că sunt nemulțumiți de decizia CSJ, pentru că acțiunile civile nu pot fi întocmite fără vreo decizie finală. 

„Nu pot să vă dau un termen în care se va examina de data aceasta dosarul. Data trecută, la Apel, a stat 1 an, la CSJ - tot 1 an. Respectiv, ținând cont de această logică... Când va fi necesar, vom avea posibilitatea să depunem cereri de urgentare”, ne-a declarat avocatul.

Prima (deși a mai fost o dată prima) ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău va avea loc în această săptămână, 19 septembrie, la ora 14:00. Citește Realitatea.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile