Logo Realitatea.md

„Mutarea calului” ori cum Guvernului Chicu îi reușește anularea indemnizației de 16 mii de lei pentru medicii infectați cu Covid

29 Septembrie 2020, 11:39 // Economie
// Autor:  
Elena Putregai

Peste 5.600 de persoane din rândul angajaţilor sistemului de sănătate s-au infectat, până acum, cu noul tip de coronavirus. Spre exemplu, ieri, încă 15 medici, 10 asistenți medicali și patru lucrători care fac parte din personalul auxiliar.

Între timp...

  • Începutul jocului de șah

La începutul lunii septembrie, Guvernul condus de Ion Chicu a propus un amendament care presupunea ca lucrătorii medicali să nu mai primească 16 mii de lei, în cazul în care se îmbolnăvesc în timpul serviciului, inițiativa pe care în mijlocul pandemiei a anunțat-o cu fast președintele Igor Dodon, după o discuție tradițională cu premierul și cu speakera Zinaida Greceanîi.

Acesta se conținea într-un proiect de modificare a unor acte normative semnat de viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Argumentul suprem era că au fost întreprinse alte măsuri de protejare a salariaților.

„Pe parcursul a patru luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției Covid-19 și majorat salariul personalului medical cu 30% începând cu 1 septembrie curent”, se explica în nota informativă a Ministerului Finanțelor.

Măsurile întreprinse vor diminua riscul infectării, precum și vor compensa personalului medical efortul depus pentru prevenirea și tratarea infecției”, era de părere Serghei Pușcuța, ministrul care și-a pus semnătura pe proiect.

  • Dezbaterea din Parlament

Odată cu sesiunea de toamnă-iarnă, proiectul Guvernului a fost prezent pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Pe 10 septembrie, deputații și-au declarat nesusținerea față de document și a doua zi, când a fost votat proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 în lectură finală, cu 59 de voturi a fost exclusă propunerea Cabinetului de miniștri de a anula indemnizația de 16 mii de lei.

Înainte de vot, președintele Igor Dodon la fel se declarase împotrivă. „Dacă Parlamentul va vota o astfel de modificare, eu voi întoarce legea în Parlament să fie revotată. Eu consider că aceste 16 mii de lei, mai ales în contextul problemei care este acum, problemei care este cu începerea anului de învățământ, profesorii, ei se supun riscului. Eu cred că acești bani trebuie să fie asigurați în continuare de către stat. Dacă a fost propunerea de excludere, cel mai probabil a fost după ce au fost negocierile cu Fondul Monetar ca să reducă cheltuielile, dar repet parlamentarii, colegii mei sunt ferm convins că nu vor vota o astfel de modificare și va rămâne în vigoare 16 mii de lei”, anunțase acesta.

  • Mutarea calului
Indemnizația de 16 mii de lei este prevăzută de art. 6 din Legea nr. 69/2020 care face referire la o hotărâre ce nu va mai fi valabilă din luna octombrie. Este vorba de hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) prin care a fost instituită starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
 
„Se stabilește, pe perioada stării de urgență în sănătate declarată prin hotărârea CNESP nr. 10 din 15 mai 2020, o indemnizație unică în mărime de 16 mii de lei:

a) angajaților infectați cu COVID-19 ai Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor/subdiviziunilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării, al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară;

b) angajaților altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Indemnizația unică se alocă din fondul de intervenție al Guvernului. Este scutită de impozitul pe venit, de contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii, de contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii și de primele de asigurare obligatorie de asistență medicală”, spune legea.

Doar că... prin ultima hotărâre CNESP, a cărei președinte este nimeni altul decât premierul Ion Chicu, a fost anulată starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, adică hotărârea CNESP nr. 10 din 15 mai 2020.

„Se abrogă, începând cu 1 octombrie 2020, Hotărârea nr. 10 din 15 mai 2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. Se instituie, începând cu 1 octombrie 2020, stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă Cod Roșu”, au explicat membrii Comisiei, printre care se numără ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc.

Asta ar însemna că deja Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică, în funcție cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat și că lucrătorii medicali, care s-au infectat cu Covid-19 în timpul muncii, iarăși riscă să rămână fără indemnizație.

Prin hotarârea de ieri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Guvernul lui Dodon vrea să anuleze de facto indemnizația de 16 mii de lei care se acordă pentru medicii infectați de COVID-19. Dacă nu mai e în vigoare Hotărârea Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică nr.10 din 15 mai 2020 - aia care stătea la baza achitării indemnizației de 16 mii de lei conform textului legii -, nu mai poți aplica nici art.VI din Legea nr. 69/2020 și, pe cale de consecință, medicii nu mai pot lua indemnizația de 16 mii de lei, conchide juristul Sergiu Litvinenco, deputat PAS, din opoziție.
Nota redacției: Atunci când am utilizat în articol expresii legate de reguli din șah, nu ne-am referit la jocul preferat al președintelui Igor Dodon.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile