Logo Realitatea.md

„Nu există nicio strategie de eliminare a riscului provenit din deșeurile medicale contaminate cu Covid-19”!

27 Iulie 2020, 16:00 // Life

Deputata Platformei DA Inga Grigoriu atrage atenția publică asupra unui factor de risc în prevenția contaminării cu Covid-19. Aceasta a adresat mai multe demersuri către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu solicitarea de a fi informată despre modul de tratare a deșeurilor medicale patogene, biologic active, generate de activitatea instituțiilor medicale unde sunt tratați bolnavii de noul coronavirus.

„Din păcate, răspunsurile primite au fost sumare, evazive și demonstrează de facto lipsa unei strategii de eliminare a factorului de risc provenit din deșeurile infectate”, spune deputata.

Nu se cunoaște nici ce cantitate de asemenea deșeuri produc spitalele și laboratoare unde se preiau probe la sânge pentru COVID-19 și ce se întâmplă după utilizare cu echipamentele, măștile, vizierele, tuburile de intubare, picurătorile, seringile etc.

Deși Organizația Mondială a Sănătății a elaborat reguli specifice pentru gestionarea deșeurilor medicale Covid-19, șeful Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Igor Pocanevici, a declarat în cadrul unei emisiuni că metodele de reglementare și gestionare a acestui tip de deșeuri în R. Moldova au rămas neschimbate pe perioada pandemiei, iar medicii au respectat doar protocolul standard.

„Cel mai grav este faptul că datele problemei, conform răspunsului ANSP (Agenția Națională pentru Sănătate Publică), le vom afla abia la anul, în cadrul raportului ordinar pentru anul precedent! Vă amintesc că Republica Moldova primește, sub formă de donații din partea altor țări, tone de echipamente medicale. Unde pleacă aceste tone după utilizarea lor?! Conform datelor statistice în 2018 au fost generate 993,1 tone de deșeuri medicale. Câte tone de deșeuri contaminate cu Covid-19 avem anul acesta și cum sunt eliminate aceste deșeuri periculoase? Nu există date despre asta!

În schimb, pot să vă comunic, spre exemplu, că în Wuhan, China, unde a apărut pentru prima dată noul coronavirus, a fost nevoie nu doar de noi spitale pentru afluxul mare de pacienți, ci chiar și de o nouă instalație fixă, precum și de 46 de instalații mobile de tratare a deșeurilor. Spitalele din Wuhan au generat de șase ori mai multe deșeuri medicale la apogeul focarului comparativ cu cantitățile generate înainte de începerea crizei! Dar ce se face la noi? Nu știm, deoarece acest subiect, din câte înțelegem, nu prezintă interes pentru Guvernul Chicu”, a declarat deputata Inga Grigoriu.

Este de menționat că noul coronavirus este capabil să supraviețuiască pe diferite suprafețe timp îndelungat și poate fi periculos în unele cazuri zeci de zile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8072 0.6014%
USD USD 16.7171 -0.2685%
RUB RUB 0.2263 -0.4837%
RON RON 4.1000 0.6234%
UAH UAH 0.6058 0.0661%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile