Logo Realitatea.md

„Păcatele” cu care procurorul Statnîi demisionează din sistem! Martori „audiați” când nu erau în țară și dosare cusute cu ață albă (DOC)

12 Februarie 2020, 07:15 // Actualitate

Tot mai mulți procurori anticorupție pleacă din organele procuraturii. Întâmplător sau nu, dar plecările acestora au loc după verificările dispuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo la PA și PCCOCS, iar cei mai mulți dintre ei sunt cei despre care presa a scris că ar fi fost somați de conducerea Procuraturii să plece benevol. Unul dintre ei este și procurorul Roman Statnîi, în privința căruia, verificările de la PA ar fi scos la iveală un șir de „păcate”.

colaj: deschide.md

Roman Statnîi a depus deja cerere de demisie din organele procuraturii însă, potrivit legii, ordinul de eliberare a acestuia urmează a fi semnat de procurorul general Alexandr Stoianoglo, iar deocamdată, nu a fost semnat un ordin în acest sens.

Statnîi este unul din procurorii despre care presa a scris că sunt forțați să plece pe motiv că ar fi fost implicați în fabricarea mai multor dosare la comandă, printre care se numără cauze penale în baza cărora asupra mai multor oameni de afaceri a fost aplicată neîntemeiat măsura de arest și a fost blocată activitatea mai multor agenți economici. Drept consecință, aceștia sunt bănuiți de abuz în serviciu și falsificarea actelor.

Dovadă a acestor fapte sunt și actele în posesia cărora a intrat Deschide.MD și despre care sursele insistuției susțin că ar fi fost descoperite în urma controalelor care au vizat activitatea procurorului Roman Statnîi. Mai exact, este vorba despre mai multe dosare aflate în gestiunea lui Statnîi, care datează din anul 2013, în care erau vizați angajați ai Serviciului Vamal, polițiști de frontieră, dar și un agent de patrulare de la INP.

Martor, dar și denunțător în aceste cauze a fost Igor Caraman. Potrivit proceselor-verbale emise în cadrul audierilor, acesta a fost autorizat să acționeze în calitate de investigator sub acoperire și ar fi întreprins măsuri speciale de investigație a persoanelor cu statut public din cadrul Biroului Vamal Leușeni, Poliție de Frontieră, dar și INP, în baza ordonanței lui Statnîi din 28.06.2013.

În procesele-verbale examinate de reporterii noștri, este trecută declarația martorului, care susține că se prezenta în calitate de șofer al unui automobil cu care transporta colete la Chișinău. Totodată, acesta susține că a oferit de câteva ori mită vameșilor, polițiștilor de frontieră, dar și agenților de patrulare. În unul dintre cazuri, este vorba despre o mită de 5 euro oferită unei polițiste de frontieră, 100 de ero unui vameș, dar și 10 euro unui angajat INP.

După ce procesele-verbale de audiere a martorului Caraman efectuate de procurorul Statnîi au fost luate la puricat, s-a dovedit că acestea erau semnate, inclusiv de martor, în ziua și la ora în care acesta nu se afla în țară.

Două procese-verbale de recunoaștere a persoanei după fotografie au fost semnate de Statnîi și Caraman pe 19.09.2013, la ora 10:52 și la 10:40, asta chiar dacă, potrivit extrasului din Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, în aceeași zi, doar că la ora 13:26, Caraman abia de intra în țară prin punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Aceeași situație paradoxală se regăsește și în cadrul procesului-verbal de audiere a martorului din data de 13.08.2013, unde procurorul Roman Statnîi l-a audiat pe martorul Igor Caraman de la ora 14:25 până la 15:45, asta chiar dacă, în ziua respectivă, Caraman a intrat în țară la ora 07:00, iar la 12:55 a părăsit, din nou, R.Moldova, revenind, ulterior, la ora 19:45.

În aceeași zi, Statnîi ar fi semnat pentru Caraman și două procese de recunoaștere a persoanei după fotografii, fapt care s-ar fi întâmplat la ora 13:55 și 14:07, timp în care Caraman nu se afla pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Statnîi a mai întocmit un proces-verbal de audiere a martorului și în data de 22.10.2013, de la ora 17:05 până la ora 17:55, unde, din nou, este vizat același personaj, Igor Caraman, dar care, la fel, nu se afla în R.Moldova. În acea zi, Caraman traversase punctul de trecere a frontierei Leușeni, pe sensul de intrare în țară, la ora 01:32, iar la ora 16:53 ieșise din R.Moldova prin punctul de trecere a frontierei Sculeni, pentru ca, ulterior, să revină tot pe acolo la ora 17:35.

În documentele analizate de noi, era indicat numărul de telefon al așa-zisului martor, însă, după ce am telefonat și am încercat să aflăm cum comentează această situație, persoana care ne-a răspuns s-a arătat deranjată de întrebare și a zis că am fi greșit numărul.

De cealaltă parte, solicitat telefonic, Roman Statnîi, a zis că nu cunoaște nimic despre acest caz, dar și s-a arătat curios să afle cum am intrat în posesia acestor documente.

Mai mult, Statnîi a confirmat faptul că a scris cerere de demisie din organele procuraturii. Întrebat care au fost motivele demisiei sale, acesta a declarat că ar fi vorba despre ceva personal și a refuzat să mai comenteze.

Potrivit datelor de pe site-ul magistrat.MD, Roman Statnîi a fost numit în funcția de procuror în Procuratura Anticorupție pe 3 octombrie 2008, iar în întreaga sa carieră în acest domeniu nu a avut nicio procedură disciplinară, dimpotrivă, „pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate”, Consiliul Superior al Procurorilor, a propus Procurorului General încurajarea domnului Statnîi Roman, procuror în Procuratura Anticorupţie, cu INSIGNA de piept „Eminent al Procuraturii”.

La fel, pentru rezultatele activităţii desfășurate, indicatorii de performanţă calitativi şi cantitativi obţinuţi pe parcursul anului 2016, calităţile profesionale şi morale ale unor procurori, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea domnului Statnîi Roman, procuror în Procuratura Anticorupţie, cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.

Totodată, potrivit declarației de venituri și proprietăți din 2018, Roman Statnîi a ridicat de la PA un salariu de 270.146 lei, iar soția sa a declarat 285.883 lei obținuți din salariu. Tot în 2018, soții Statnîi au obținut din donații 540.000 lei.

Conform aceluiași act, soții Statnîi declară că dețin un apartament cu suprafața de 69 m.p., în valoare de 390.387 lei, cumpărat în anul 2008. Procurorul Statnîi mai indică un venit de 70 de mii de lei, obținut din vânzarea unui autoturism de model Land Rover Freelander, fabricat în 2002, în posesia căruia a intrat din anul 2014. De asemenea, acesta declară că și-a procurat un automobil de același model, fabricat în 2010, a cărui valoare este de 100.000 lei.

Amintim că anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a declarat că mai mulți actuali și foști procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS sunt cercetați penal în cadrul mai multor cauze ce vizează activitatea acestora. Acuzatorii sunt bănuiți de abuz în serviciu și falsificarea actelor. Totuși, nu ar fi vorba doar despre dosarele care vizează frauda bancară, ci și alte cauze aflate în gestiunea PA și PCCOCS.

Totodată, presa a scris anterior că printre procurorii cercetați penal se regăsește Adriana Bețișor și Andrei Băeșu, care au investigat materialele legate de frauda bancară.

DOC: deschide.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)