Logo Realitatea.md

„Tayyip, întoarce-ne profesorii!” Bannerul afișat la meciul dintre Moldova și Turcia

11 Septembrie 2019, 07:18 // Actualitate

„Tayip, întoarce-ne profesorii!” Un banner a fost afișat în limba turcă, în această noapte, când s-a jucat meciul Moldova-Turcia pe stadionul „Zimbru” din capitală.

Dumitru Alaiba, deputatul Blocului ACUM, a scris că inițiativa aparține activiștilor de la OccupyGuguță, iar mesajul a fost adresat președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

„Pentru ca, în câțiva ani, să nu trebuiască să ieșim din nou în stradă să ne cerem libertatea înapoi, ea trebuie apărată, în fiecare zi. Libertatea trebuie apărată chiar și atunci, când ea, aparent, nu este în pericol”, a scris deputatul.

Colegul său din Bloc, Radu Marian, a adăugat că odată ce bannerul a fost zărit, activiștii au fost scoși de pe stadion: „E regretabilă reacția agenților din paza particulara a stadionului, care au smuls banerul și au bruscat activiștii, doar pentru că niște oficiali turci erau deranjați. S-a invocat regulamentul UEFA, dar cred că legile și Constituția acestei țări sunt mai presus decât orice fel de regulamente”.

În același timp, opiniile s-au împărțit. Unii îi susțin pe activiști, alții sunt de părere că într-adevăr regulamentul UEFA trebuie respectat.

Amintim că, acum un an, șapte profesori turci, angajați ai Liceului „Orizont”, au fost scoși forțat de pe teritoriul Republicii Moldova. Nici până acum nu este clar ce s-a întâmplat atunci. Pe acest caz, procurorii l-au reținut fostul adjunct al SIS, Alexandru Baltaga, și o cercetează în stare de libertate pe Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil, care a fost suspendată din funcție.

CITEȘTE ȘI:

(FOTO) Moldova, învinsă de Turcia. Publicul a început să plece grămadă, după cel de-al 4-lea gol

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2684 -0.6041%
USD USD 17.4021 -0.4331%
RUB RUB 0.2731 -0.2192%
RON RON 4.0326 -0.6186%
UAH UAH 0.7343 0.1910%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile