Logo Realitatea.md

„Zăpada falsă” din Texas. Dezinformare pe rețelele sociale pentru vizualizări - „nu se topește”

23 Februarie 2021, 17:36 // În lume

Pe măsură ce situația revine la normal în Texas, după o furtună de iarnă rară, TikTok este plin de videoclipuri care răspândesc informații neautentice precum că zăpada este falsă și a fost proiectată de guvern, scrie insider.com.

Mulți dintre TikTokeri arată pe cineva care arde un bulgăre de zăpadă cu un chibrit, iar aceasta nu se topește. TikTokerii susțin că acest lucru indică faptul că zăpada este anormală. În realitate, toată zăpada reacționează astfel. Printr-un proces numit sublimare, zăpada solidă se transformă într-un gaz.

Vremea bizară din Texas, care a fost legată de schimbările climatice, a amenințat infrastructura electrică a statului și a forțat întreruperile de energie electrică, care au lăsat milioane de oameni în frigul rece zile întregi.

Dezinformarea s-a intensificat de când furtuna a lovit Texasul săptămâna trecută. „Zăpadă falsă” a fost miercuri o interogare de căutare de top pentru „zăpadă din Texas”, în timp ce o altă afirmație falsă, care susținea că Bill Gates a jucat un rol în această „zăpadă falsă”, s-a clasat pe primul loc printre căutările Google legate de zăpadă.

Gates a donat unui proiect climatic de la Harvard, numit Scopex, care experimentează modalități de a estompa soarele într-un efort de a încetini efectele schimbărilor climatice. Teoreticienii conspirației care neagă schimbările climatice au adus frecvent exemplu donația lui Gates, deși experimentul real de blocare a soarelui nici măcar nu a început.

Teorii similare ale conspirației răspândite pe Facebook și Telegram au susținut în mod fals că președintele Joe Biden a provocat cumva furtuna din Texas.

Într-un videoclip, un utilizator TikTok folosește un uscător pentru a topi un bulgăre de zăpadă și spune: „Nu se topește”. Videoclipul utilizatorului, care a distribuit mai multe videoclipuri în care a experimentat zăpada în ultimele zile, a avut 285.000 de vizionări.

Citeste tot despre: Texas, zăpadă falsă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile