Logo Realitatea.md

(audio) O presupusă discuție dintre Dodon și Ceban despre anularea alegerilor pe care le-a câștigat Năstase. „Este un fals”, zic ambii

16 Iunie 2020, 10:48 // Politica

Pe adresele redacțiilor, a parvenit un email de la o adresă suspectă, care relevă o convorbire telefonică între două voci care seamănă foarte mult cu a președintelui Igor Dodon și a primarului Ion Ceban. Din discuție se înțelege că ar fi vorba de perioada anului 2018, atunci când la alegerile locale din Chișinău Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar, însă ulterior mandatul căruia nu a fost validat de instanțele naționale.

Embed:

Nu este clar cine a avut interesul de a face publică această discuție, emailul fiind semnat de Verka Chistruga.

La scurt timp, șeful statului a venit cu o reacție prin care anunță că vocea nu este a sa și nici a primarului Ion Ceban, și că acest dialog nu este unul autentic.

„Astăzi în spațiul public a apărut o înregistrare in care se pretinde ca ar fi vocea mea și a primarului Ion Ceban. Este un fals foarte evident, nu sunt vocile noastre. Se pare că lumea a uitat cine a luat decizia suspendării lui Năstase și avea toate pârghiile să facă asta, pe timpul regimului Plahotniuc.

Vom sesiza Procuratura pentru a cere investigarea celor care fac și promovează astfel de falsuri. Ne așteptam sa apara și alte falsuri pe măsura ce ne apropiem de campania electorala, de aceea urmează sa întreprindem toate măsurile legale pentru ca cei care stau in spatele unor astfel de campanii sa răspundă in fata legii pentru faptele lor, atât cei care le comanda, cât și cei care le executa”, a scris Igor Dodon pe contul său de Facebook.

După asta, a plasat și Ion Ceban, tot pe contul său de Facebook, o reacție asemănătoare: „Am fost contactat de către mai multe surse media referitor la o înregistrare audio care a apărut în spațiul public unde se presupune că ar fi o discuție între mine și șeful statului.

Vom contesta înregistrarea și este clar pentru multă lume că acest lucru a apărut în contextul în care deja unii neoficial s-au lansat în campania electorală. Și faptul că vocile noastre nu seamănă, tot lasă de bănuit, dar și contextul apariției acesteia la fel. Cunoaștem acea perioadă și deciziile de atunci cum au fost luate. Cu certitudine acest caz trebuie să fie investigat și nu mă miră faptul că ar putea apărea diverse falsuri la comanda cuiva. Organele de drept trebuie să se expună”.

Amintim că, la alegerile locale din Chișinău de acum doi ani, Andrei Năstase a acumulat 52.57 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban - 47,43%. Mandatul primarului ales nu a fost validat de magistrații Judecătoriei Centru, Chișinău, decizie menținută, la 21 iunie 2018, Curtea de Apel din Chișinău, precum și de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care, la 25 iunie 2018, a dat ultimul verdict în cazul validării rezultatelor alegerilor în Chișinău din 3 iunie.

Pe 29 iunie 2018 Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale desfășurate în capitală. Decizia a fost susținută cu votul a cinci membri. În urma acestei hotărâri, edilul Chișinăului a fost condus de primari interimar, ca la alegerile din 2019 Andrei Năstase să piardă în fața lui Ion Ceban șefia orașului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile