Logo Realitatea.md

(doc) Cum un judecător, cu rude în sistem, a accidentat mortal o tânără și a scăpat de pedeapsă

26 Noiembrie 2019, 12:19 // Societate

Mama și tata - judecători, nașul și finul - judecători, el tot judecător, dar să începem cu începutul. Denis Guzun, proaspăt judecător la Judecătoria Chișinău, a fost implicat la vârsta de 21 de ani (acum are estimativ 31 de ani) într-un accident de mașină soldat cu moartea unei tinere de 29 de ani.

Anticorupție.md scrie că, deși experții au constat că impactul ar fi putut fi evitat dacă Guzun nu ar fi depășit limita de viteză, judecătorul a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din strășeni și de către judecătorul Ghenadie Morozan (mai multe aici despre acest judecător). Cine a fost găsit vinovat de accident?

Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs în seara de 13 aprilie 2009, la intrare în satul Căpriana, raionul Strășeni. În urma tamponării a două automobile de marca BMW 520 și Toyota Corola, a decedat femeia de 29 de ani.

Denis Guzun a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A vrut să frâneze, însă nu a reușit.

În document se mai arată că cercetările la fața locului nu au putut stabili cine se face vinovat de comiterea accidentului. Experții însă au constatat că Denis Guzun conducea cu viteza de 125 km pe oră și dacă nu ar fi depășit limita de viteză, impactul putea fi evitat.

În final, victima a fost găsită vinovată de faptul că nu a cedat trecerea

Procuratura Strășeni a dispus încetarea procesului penal. La 13 martie 2010, procurorul general adjunct, Andrei Pântea, a anulat ordonanța procurorilor din Strășeni și a dispus reluarea urmăririi penale. Decizia lui Pântea a fost menținută și de procurorul general din perioada respectivă, Valeriu Zubco.

La 24 mai 2010, Ghenadie Morozan, în acea perioadă judecător de instrucție în sectorul Râșcani al Capitalei, a anulat, la solicitarea apărătorului lui Denis Guzun, ordonanțele semnate de Pântea și Zubco. În mai puțin de o lună, procurorul Nicu Șendrea a emis o nouă ordonanță de încetare a urmăririi penale.

Sursa citată amintește că despre părinții lui Denis Guzun că, în 2010, Ion Guzun era judecător la Curtea de Apel Bender, iar Maria Guzun, la Curtea de Apel Chișinău. Din 2014, Ion Guzun a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție. Dinastia de judecători Guzun a fost subiectul investigațiilor jurnalistice, în care s-a arătat că averile deținute de familia respectivă nu s-ar încadra în limitele veniturilor legale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile