Logo Realitatea.md

(doc) Eduard Harunjen neagă că ar fi beneficiat ilegal de bani prin offshore din #miliardulfurat: „Sunt aberații”

15 Ianuarie 2020, 10:24 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Ex-procurorul general Eduard Harunjen a venit cu o reacție la articolul publicat de Realitatea.md despre #miliardulfuratEl a respins categoric cele invocate, potrivit cărora, foști conducători ai Procuraturii Generale și ai Procuraturii Anticorupție, în diferite perioade de timp, ar fi beneficiat ilegal de mijloace financiare din sumele creditelor obținute de la BEM, bani care s-ar fi transferat prin compania „Kelway Trading” din Panama (offshore), pentru a nu impune  recuperarea creditelor bancare și pentru a oferi protecție persoanelor implicate. Eduard Harunjen ne-a mai explicat că ne-a răspuns la întrebări cu întârziere, pentru că se afla într-o deplasare.

#miliardulfurat: Cum s-ar fi pierdut un dosar DIICOT cu 15 volume, odată ajuns în Moldova? Ar figura cel puțin trei nume de ex-procurori

„Informația pe care ați publicat-o nu corespunde adevărului. Este o bârfă. Ba mai mult, din copiile de scrisori publicate în articol, este vorba de o plângere penală și nu un dosar penal, dar acestea sunt lucruri distincte. Nu există nici un dosar de zeci de volume, așa cum se menționează.

Părerea mea este că trebuia să așteptați un răspuns de la Procuratura Generală, care ar fi pus punct pe această discuție. Cu privire la plângerea depusă de către cetățeanul Denis Urechi la DIICOT, asemenea plângeri pot fi scrise și depuse de către oricine. Din câte îmi amintesc, Denis Urechi este una din persoanele condamnate pentru fraudarea BEM prin sustragerea a peste 2 milioane de euro, bani obținuți ca, de obicei, sub formă de credite. Ancheta în cazul său nu a fost dusă de către Procuratura Anticorupție, ci de către alt organ de urmărire penală, de aceea, pentru mine cel puțin, nu sunt de înțeles aceste ieșiri ale ultimului”, a declarat Eduard Harunjen.

Fostul procuror general ne-a mai spus că nu-i este cunoscută denumirea companiei „Kelway Trading” din Panama și niciodată nu a avut nicio relație cu aceasta, la fel ca și cu alți agenți economici.

Nu-mi este cunoscută compania, prima dată aud de ea. Anterior, cineva a mai încercat să răspândească zvonuri de acest gen, care de fapt sunt niște aberații. În context, am făcut o solicitare oficială către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru a verifica ce conturi au fost deschise pe numele meu și ce operațiuni s-au făcut prin aceste conturi. De ce am făcut această adresare?

Pentru că în practica de investigare a procurorilor au existat cazuri asemănătoare. Vă amintiți cazul unei magistrate, care s-a trezit peste noapte cu un cont bancar pe numele ei și cu sume impunătoare în acest cont. Atunci, procurorii au demonstrat că aceste acțiuni au fost organizate și săvârșite de către persoane din anturajul lui Veaceslav Platon cu scopul de a o defăima pe judecătoarea care a pronunțat hotărâri „nefavorabile”  acestora. Am primit răspuns la solicitarea mea, din care rezultă că unicele plăți de care am beneficiat au fost doar plățile salariale”, a adăugat acesta.

Click pentru a mări imaginea

Întrebat din ce cauză apar asemenea informații despre el, Eduard Harunjen ne-a răspuns următoarele: „Nu știu, e greu să înțelegi ce se întâmplă în mințile unora. O minciună spusă public și nepedepsirea la timp a celui care o face încurajează persoanele să repete aceste fapte și să le transforme în îndeletnicire, așa cum o fac azi mulți așa-numiți formatori de opinie. Mai ales că, la noi, scoaterea sistematică din dulap a tot felul de schelete și drăcii a devenit un trend național. Mă strădui să nu acord atenție acestor prostii; dar dacă voi observa acțiuni concertate de defăimare în adresa mea, voi acționa în instanță”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile