Logo Realitatea.md

(DOC) Pro Imobil, în centrul unui nou scandal. Vlad Musteață, fostul administrator, suspectat cu câțiva angajați de evaziune fiscală

20 August 2019, 09:46 // Societate

Fostul administrator Pro Imobil, Vlad Musteață, împreună cu câțiva angajați ai companiei sunt suspectați de evaziune fiscală. Procuratura Chișinău exercită urmărirea penală într-o cauză penală pornită în martie 2019.

Foto: Proimobil.md, Realitatea.md

Potrivit surselor, Vlad Musteață ar folosi numele acesteia în scopuri personale. El ar semna anumite contracte în țară pe care le-ar scoate ulterior la București, acolo unde cândva a fondat o companie imobiliară.

Cauza penală ar fi deschisă în baza unor plângeri. Multe se pare că sunt ținute în taină. Contactat de Realitatea.md, procurorul Nicu Șendrea, cel care ar fi solicitat informații despre 6 angajați ai companiei Pro Imobil, conform unui document apărut în spațiul public, ne-a declarat că nu cunoaște nimic despre vreo cauză.

Pro Imobil și relația cu actuala guvernare

Fostul administrator al acestei companii al cărui slogan este „7 ani - cele mai bune prețuri” ar avea o relație strânsă cu deputatul Blocului ACUM, Vladimir Bolea. Cel din urmă este cunoscut, inclusiv, pentru atitudinea sa față de domeniul construcțiilor, având și un proiect de lege.

Vladimir Bolea a ajuns în Parlament cu voturile a circa 11 mii de alegători din sectorul Buiucani al capitalei. Deputatul deocamdată nu a venit cu o reacție.

Ultimele acuzații împotriva lui Vlad Musteață

Fosta menajeră a lui Vlad Musteață, pe când era însurat, îl acuză că i-a folosit numele în 157 de tranzacții imobiliare în sumă totală de peste 72 de milioane de lei. Este vorba despre Angela Sănduță care a dezvăluit pentru ZdG.md că a acceptat să-l ajute, având încredere în relația de prietenie cu familia lui. Acum, are de achitat impozite de 3 milioane de lei - sumă de care nu dispune.

În aceeași situație se află și fosta soacră a lui Vlad Musteață - Svetlana Butnaru. Femeia, la rugămintea ginerelui, a achiziționat și înstrăinat 11 apartamente, tot bazându-se pe o relație de încredere. În prezent, trebuie să achite 1,4 milioane de lei impozite. Fiscul i-a sechestrat bunurile, printre care și o casă din capitală. 

Vlad Musteață a declarat pentru sursa citată că: „problema a apărut în cadrul controalelor exagerate, de nenumărate ori. La fel ca și mine, la fel ca și grup, și dna Sănduță, și dna Butnaru au suferit din cauza calculelor exagerat de agresive ale Fiscului, influențat de procurori”.

Ce se întâmplă cu celălalt dosar?

Încă în luna august 2016, adică acum 4 ani, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a inițiat urmărirea într-o cauză penală pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Un an mai târziu, procurorii au percheziționat sediul Pro Imobil, conducerea fiind pusă la cunoștință că este suspectată de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, mai exact, de 5 milioane de lei „pe lângă casă”.

(VIDEO) Compania „ProImobil” și-a închis sediul și site-ul, imediat după investigația Realitatea TV, fiind suspectată de evaziune fiscală

Atunci, au fost reținute mai multe persoane, nu și Vlad Musteață. Administratorul a reușit să fugă din țară. El a fost dat în căutare internațională, fiind reținut în toamna 2017 în Italia. La început de 2018, însă, a fost eliberat sub control judiciar sub pretextul că a întors cele 5 milioane de lei.

Chiar și așa, cauza penală nu a fost încetată. O ședință de judecată în acest sens este programată chiar mâine, 21 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Realitatea.md va urmări subiectul și va reveni cu detalii noi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.8149%
USD USD 16.6303 0.0217%
RUB RUB 0.2215 -0.0451%
RON RON 4.0373 -0.8643%
UAH UAH 0.5908 -0.3542%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile