Logo Realitatea.md

(DOC) Răspunsul oficial al Președinției: Igor Dodon îi va retrage cetățenia lui Cristian Rizea, doar că așteaptă sesizarea ASP

20 Octombrie 2020, 14:48 // Politica

Președintele Igor Dodon așteaptă o notă informativă din partea Agenției Servicii Publice și decizia Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, pentru a putea semna decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea, fost deputat PSD în Parlamentul de la București, condamnat la 4 ani și 8 luni pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Cel puțin asta înțelegem dintr-un răspuns oficial semnat de secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Posturusu, oferit în urma solicitării Realitatea.md în privința modului în care cetățeanul român Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească și dacă președintele Igor Dodon va întreprinde demersuri pentru anularea cetățeniei acestuia.

Astfel, Nicolae Posturusu a reiterat faptul că „instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, iar șeful statului nu-i poate retrage cetățenia din proprie inițiativă.

Posturusu a mai menționat că „autoritatea competentă - Agenția Servicii Publice, la sesizarea organului de ocrotire a normelor de drept sau din oficiu, stabilește (...) temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova și inițiază procedura de retragere a cetățeniei”.

Ulterior, ASP întocmește o notă informativă care conține „propunerile argumentate privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova” și, împreună cu avizele MAI și SIS o expediază Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, în vederea examinării și luării unei decizii.

„Hotărârea comisiei va constitui temei pentru emiterea de către șeful statului a decretului cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova”, se arată în răspunsul expediat la adresa redacției.

Astfel, „luând în considerație prevederile legale, președintele Republicii Moldova va examina propunerea de retragere a cetățeniei moldovenești a cetățeanului român Cristian Rizea, doar în cazul înaintării sesizării respective de către autoritatea competentă”, se mai spune în răspunsul secretarului general al Aparatului Președintelui, Nicolae Posturusu.

Amintim că, săptămâna trecută, în cadrul emisiunii sale „Igor Dodon răspunde” (n.r. redenumită pe perioada campaniei electorale, anterior fiind „Președintele răspunde”), Igor Dodon a declarat că „cetățenia urmează a fi anulată și această persoană urmează a fi extrădată organelor de drept din România”, precum și că „dacă a profitat de protecția fostului regim oligarhic de la Chișinău și a obținut ilegal cetățenia, această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România”.

Atunci Igor Dodon nu a intrat în detalii privind modalitatea în care urmează a fi anulată cetățenia lui Cristian Rizea, dar a menționat că asta este poziția lui fermă și „după alegeri” va face „tot posibilul ca să mergem pentru această procedură”.

Vedeți și: Igor Dodon spune că-i va retrage cetățenia lui Cristian Rizea, doar că... după alegeri! „O să-l extrădăm în România și faceți ce vreți cu dânsul”

Precizăm că Realitatea.md a expediat solicitări oficiale în privința cetățeniei lui Cristian Rizea și la Agenția Servicii Publice, cât și la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene însă, deocamdată, nu am primit un răspuns oficial din partea acestora.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile