Logo Realitatea.md

(doc) Rizea, cum ai obținut cetățenia MDA? „Instituțiile au luat apă în gură, în loc să ofere răspunsuri clare”

13 Octombrie 2020, 16:05 // Societate

Modul în care fostul deputat PSD din România, Cristian Rizea, denumit politicianul-fugar în presa de peste Prut, a primit cetățenia Republicii Moldova rămâne incert. La fel de incert este dacă nu cumva este unul din beneficiarii schemei de cetățenie prin investiție. Deputatul PAS Dumitru Alaiba a întocmit solicitări în acest sens către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenției Servicii Publice și către Procuratura Generală.

„Există o explicație clară de ce Rizea, condamnat în România pentru spălări de bani și alte scheme, se simte în siguranță în Moldova - e protejat. Și există o neclaritate imensă despre modul în care acesta a obținut pașaport moldovenesc. Iar instituțiile au luat apă în gură, în loc să ofere răspunsuri clare.

Am întrebat de la Agenția Servicii Publice și Ministerul Economiei despre modul în care Rizea a primit cetățenia și dacă nu cumva este unul din beneficiarii schemei de cetățenie prin investiție - unul din cele mai glorioase voturi Plahotniuc-Dodon. Deși însăși programul a fost lansat în noiembrie 2018, mare parte a legislației deja era în vigoare în mai 2018, când Rizea a primit cetățenia.

Și am solicitat Procuraturii Generale să investigheze toate circumstanțele în care o persoană condamnată în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, a primit fără probleme cetățenie, încă și în regim de urgență”, a anunțat deputatul Dumitru Alaiba, atașând și solicitările propriu-zise.

Anterior, Serviciul de presă al Președinției a publicat un comunicat de presă drept reacție la articolul publicat de Gândul.ro și preluat de presa de la noi. După lecturarea acestuia însă, într-adevăr rămân încă semne de întrebare.

„Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea.

Totodată, fostul Consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale (secretar al Consiliului Suprem de Securitate), nu a fost antrenat în nicio procedură de acordare a cetățeniei Republicii Moldova cetățeanului român Cristian Rizea”, este comunicatul Președinției.

În articolul de pe Gândul.ro, mai era vizat vicedirectorul SIS, Artur Gumeniuc, care a fost cândva consilier prezidențial. Acesta a negat legătura cu Cristian Rizea.

Amintim că Gândul.ro a scris că politicianul Cristian Rizea, condamnat în România, se ascunde în Republica Moldova, unde s-ar bucura de protecția președintelui Igor Dodon. „Cei doi s-au cunoscut prin intermediul lui Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului”.

„Sursele GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD”, a scris sursa citată.

Citeste tot despre: Romania
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile