Logo Realitatea.md

(doc) SIS își dorește „mandat de securitate” pentru a fila, percheziționa și reține de sine stătător

10 Septembrie 2020, 07:56 // Politica

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova vrea înlesniri legislative suplimentare camuflate prin asigurarea securității naționale. Este vorba despre un „mandat de securitate” care, pe de o parte, ar ajuta la anticiparea și prevenirea pericolelor, dar pe de altă parte, le-ar permite ofițerilor să inițieze acțiuni de investigații, adică să fileze, percheziționeze și să rețină, fără implicarea/participarea procurorilor sau după autorizarea instanței de judecată, așa cum reglementează legislația în prezent.

Subiectul a fost supus discuției la o dezbatere aproape publică la care au participat circa 50 de experți, savanți și reprezentanți ai organelor cu atribuții în asigurarea securității naționale. Cel puțin asta s-a înțeles dintr-un comunicat plasat pe site-ul oficial al SIS-ului.

Nu este clar de ce este pus în discuție anume în ajun de alegeri prezidențiale.

„Experții au menționat că în majoritatea țărilor europene, serviciile de intelligence dispun de acest mecanism, ceea ce le oferă posibilitatea efectuării unor acțiuni specifice de culegere a informației doar în baza unei autorizări pe o perioadă mai îndelungată de timp, dar care au ca scop primordial asigurarea securității naționale, unul din cele mai importante elemente al statalității și siguranței societății.

Un alt argument în favoarea acestei inițiative legislative, enunțat în timpul dialogului, a fost că, în prezent, în Republica Moldova măsurile speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal, și doar atunci când a fost deja săvârșită infracțiunea. Însă, scopul activității Serviciului de Informații și Securitate este, în primul rând, prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri extra-procesual penale. Mai mult, SIS nu dispune de atribuții de urmărire penală și, ca urmare, în lipsa mandatului de securitate, capabilitățile tehnice nu pot fi folosite la instrumentarea cazurilor specifice relevante ce afectează securitatea naţională, scrie în comunicatul de presă.

Tot potrivit acestui comunicat, în alocuțiunea sa, Alexandr Esaulenco, directorul SIS-ului, a apreciat implicarea și interesul activ al participanților, menționând necesitatea continuității dialogului cu societatea civilă și mediul academic, „ca fundament al transparentizării și conștientizării largi a procesului de adoptare a proiectului legislativ cu privire la mandatul de securitate”.

„Dumnealui a evidențiat rolul și importanța pe care le poate avea acest mecanism inovator în asigurarea funcţionalităţii, flexibilităţii şi eficienţei Serviciului în procesul de asigurare a securității naționale. Directorul SIS a reiterat că un asemenea instrument atribuit instituției nu poate fi catalogat drept o unealtă arbitrară a Serviciului de Informații și Securitate, deoarece acesta va putea fi supus controlului parlamentar și celui judiciar, mai scrie pe site-ul SIS-ului.

Istorie. Ce a fost acum 6 ani?

În luna iulie 2014, cu șase ani în urmă, Parlamentul Republicii Moldova a discutat în primă lectură proiectul de lege privind atribuirea mandatului de securitate pentru SIS, care ar fi urmat să stabilească proceduri speciale de investigații pentru această instituție. A stat câteva zile în examinare, după care un an mai târziu a fost restras.

Este de menționat că despre dezbaterea pe subiectul „mandatul de securitate” au transmis anumite instituții mediatice, preponderent afiliate socialiștilor. Unele au omis câteva informații despre acest subiect, iar altele chiar au precizat P. (n.r. articol publicitar) la final de articol. 

Astfel, ne întoarcem la ideea cu care am început - nu este clar nici cine ar avea interes să promoveze dezbaterea în cauză.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile